– Det var en lei start, for vi begynte godt og Noah kunne scoret hvis han hadde holdt seg på beina. Så får de en merkelig situasjon med en rar touch. De fleste tror det er offside, men man skal ikke tro, man må spille til fløyta går, sier Åge Hareide etter europaexiten.

Det var et offensivt lag rosenborgtreneren sendte utpå i håp om å utligne tomålsledelsen som Rennes sikret seg på hjemmebane for ei uke siden. Rosenborg gikk rett i strupen i jakten på franske åpninger, men i stedet scoret Romain Del Castillo på Rennes’ første angrep.

– Da ble det en lang vei å gå, men vi forsøkte å bruke kvelden til positiv læring. Det å spille i Europa er veldig erfaringsbasert. Franskmennene er gode fotballspillere og et godt lag. Ute på banen løste vi det godt, men ikke inne i boksene.

For da Holm ikke fikk stokket beina, glapp muligheten for en trøndersk drømmestart som ville åpnet kampen på vidt gap. Til da hadde bortelaget knapt rørt ballen.

– Vi starta bra, og kunne fått 1-0. Mål preger kamper, men jeg syns vi står opp, og viser at vi kunne fått mer ut av det. Men til sjuende og sist møter vi et lag som er bedre enn oss over to kamper, sier Even Hovland.

Avviser lekkasje

Tidligere på dagen sprang Nidaros.no nyheten om at Vebjørn Hoff røk akillesen, og står overfor et langvarig skadeavbrekk. Hareide erkjenner at det var ugunstig at nyheten kom ut rett før avspark, men tviler på at det var avgjørende for utfallet.

– Det er ikke heldig, men når vi trener, så er pressen til stede tidlig i treninga. Så stenger vi for å holde ting for oss selv, så mye som vi kan. Det er jo slik at de har en nordmann på laget som kan oversette alt som står i de norske avisene. Jeg tror ikke det var utslagsgivende at de fikk vite om Hoff. Han har hatt en vellykka operasjon i dag, så jeg håper han blir frisk igjen snarest mulig, sier Hareide, til VG.

– Er det en lekkasje som skyldes at dette likevel kommer ut?

– Nei, det er det ikke. Selv om vi stenger treningen, så går det an å kikke inn. Når noe sånt skjer, så er det noe folk får vite om. Vi så at det stod mange utenfor og fulgte med, og de er jo interessert i hva som skjer i klubben. Da snakker de også sammen. Dette var ikke noe som kom innefra.

Offensiv start

Hareide var optimistisk på forhånd, og lovte å sende utpå et offensivt lag. Det gjorde Hareide, som startet i en 4–4–2-formasjon, med Stefano Vecchia og nevnte Holm på topp, og Emil Konradsen Ceide og Carlo Holse på hver sin kant.

Flere tusen hjemmefansen hadde tydeligvis også fått med seg at mye har skjedd på Lerkendal den siste uka. Ikke bare ble Odd feid av banen med 5–0 i sekken. I samme kamp introduserte også Rosenborgs nye stjerneskudd, Noah Jean Holm, seg for det norske fotballpublikummet. I tillegg har klubben signert venstreback Adrian Pereira.

– Han skal brukes som venstreback. Vi har spilt med en høyreback på venstreback (Andersson, journ.anm.) Nå har vi dobbel dekning på begge backer. Andersson og Erlend Dahl Reitan på høyre, og Jonathan Augustinsson og Pereira, på venstre. Så enkelt er det, sier treneren.

Spikeren i kista

Til tross for den skuffende starten, så ikke hjemmelaget ut til å gi opp. Fortsatt jaget Holm hver eneste ball, Vecchia forsøkte å finne små rom rundt spydspissen, Alexander Tettey styrte skuta på midten som i gamle (unge) dager, og Adam Andersson og Erlend Dahl Reitan kom på stormende overlapper på hver sin back.

Men faktum er at Rosenborg ikke greide å skape en eneste stor sjanse før Rennes scoret på ny.

Fire minutter før pause raget Nayef Aguerd høyest på en corner, og stanget franskmennene i 2–0-ledelse og på veldig god vei inn i gruppespillet i Conference League.

– Vi må greie å stoppe slike cornermål hvis vi skal henge med i Europa, sier Hareide.

– Ikke gode nok midtstoppere

Etter kampen uttalte Joacim Jonsson at Rosenborgs midtstoppere er gode nok for Eliteserien, men blir avkledt i Europa. Til det svarer Hareide:

– Hvem? Joacim Jonsson, han bryr jeg meg ikke om. Han kan si hva faen han vil, og det gjør han også.

Hovland selv svarer følgende:

– Han får mene dét, så får vi motbevise ham. Vi møter et lag som spilte i Champions League i fjor. De er gode, men så er ikke vi fornøyd med å slippe inn alle målene vi gjorde i disse to kampene. De har spillere som blir linka til flere forskjellige storklubber, mens vi har mange spillere som ikke har spilt i Europa før, sier Hovland.

Trøndersk halmstrå

22 minutter før slutt kom et lite trøndersk halmstrå da Holm ofret alt i duellen med Rennes-keeper Alfred Gomis. Holm var først på ballen, men ble nærmest slått i bakken av keeperen.

Den polske dommeren, som pådro seg Hareides vrede ved en rekke anledninger, pekte på straffemerket. Den banket Vecchia i mål.

Nærmere kom ikke Rosenborg, og ni minutter før slutt fikk innbytter Matthis Abline æren av å sette endelig punktum for sesongens europeiske Rosenborg-deltagelse. Dermed er seriemester Bodø/Glimt Norges eneste gjenværende representant i Europa. Rosenborg må konsentrere seg om jakt på seriegull, cupgull og ny trener.

– Nå skal de ut og prøve seg i gruppespillet og bruke mye krefter der, så får vi prøve å utnytte oss av det. Det kan være avgjørende i innspurten i serien, sier Hareide.