Landslagskapteinen avslutter karrieren med OL i Paris og Lille til sommeren. Hun mener det kan være en fordel at Norge gikk på en tung smell i VM-finalen.

– Dette prøver jeg å si til meg selv. Den tanken har jeg allerede hatt i hodet, sier Oftedal til VG etter å ha gjort seks av hele 18 norske feil i en svak forestilling mot Frankrike.

– Selvfølgelig skal vi fortsette med vinnermentaliteten. Det er superviktig. Men noen ganger er det godt å få en trøkk i trynet også. Tidligere har vi vunnet mesterskap og gått inn OL, minner hun om.

Historien forteller at det nødvendigvis ikke er en fordel for Norge å dra til OL med favorittstempelet øverst i bagen.

  • OL Tokyo 2021: Norge kom direkte fra EM-gull etter seier over Frankrike i finalen. Men Norge måtte nøye seg med bronse. Frankrike vant gull.

  • OL Rio de Janeiro 2016: Norge kom rett fra et suverent VM-gull. I OL gikk alt mye tregere. Det endte med bronse etter tap for OL-vinner Russland i semifinalen.

  • OL London 2012: Norge hadde noen måneder før vunnet VM-finalen måtte åtte mål mot Frankrike. Men OL startet med tap for nettopp Frankrike før Spania også slo den store favoritten. Norge lå under stort for Brasil i kvartfinalen, men klarte å snu motgang til OL-gull. – Vi hadde kjempetrøbbel, men hang oss fast etter neglene, beskriver Camilla Herrem

  • OL Beijing 2008: Norge fikk seg en skikkelig nesestyver i VM-finalen mot Russland noen måneder før. Men OL gikk som en drøm: Gull etter åtte strake seire. Russerne ble knust i finalen.

  • OL Sydney 2000: Norge var klare favoritter etter VM-gullet i 1999, men tapte stort for Ungarn i semifinalen. Klarte å kjempe seg til bronse. Danmark vant et svært uventet gull.

OL-GULL: Camilla Herrem sammen med Linn-Kristin Riegelhuth Koren under OL i London. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Bare Camilla Herrem og Katrine Lunde har OL-gull av dagens spillere. For Oftedal og hennes generasjon er akkurat den gjeveste tittelen det eneste som mangler.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å bruke etterarbeidet i dette mesterskapet enda bedre enn vi har gjort før. Vi håper at det kan gi utslag i OL, sier Oftedal til VG

– Norge er i hvert fall ikke OL-favoritter etter to tap for Frankrike i VM?

– Helt klart. Men Frankrike er ordentlig gode. De har et komplett lag.

– Hva må Norge løfte seg på?

– Dette tapet var annerledes enn det i Trondheim. Det er litt frustrerende på en måte. Vi må finne en stabilitet og treffe toppnivået litt oftere, mener hun.

Norge skal ha treningsleir sammen med Frankrike rett før OL. Inkludert to oppkjøringskamper. Dette er en gjenvisitt etter at Frankrike var i Norge sist sommer.

– Er det fordel Norge å gjøre det slik?

– Det gjenstår å se. Det kan slå begge veier. Thorir (Hergeirsson) er veldig fan av å matche mot de beste, sier Oftedal. Men er klar på at det er uaktuelt å spille ut alle kort før OL starter i Paris 25. juli neste år.

Stine Bredal Oftedal ble vraket fra troppen sist Norge vant OL-gull i 2012. Nora Mørk var skadet og hadde det ille foran TV

– Denne gjengen vil mye. Så skal vi lære av dette og lære å holde hodet kaldt i situasjoner. Det har vi vist før, sier Mørk til VG etter en skuffende svak VM-finale.

– Dere går inn i OL på en litt annen måte enn i 2016 og 2021?

– Vi har veldig respekt for nivået. Vi vet selv at vi må «makse». Det er en stor motivasjon frem mot OL. Denne gjengen skal jobbe hardt, lover hun.

– Frankrike får et favorittstempel i OL må?

– Det betyr ingen ting, egentlig. Favorittstemplet blir delt ut hit og dit. De tåler det, mener Nora Mørk.

FELLES TRØST: OL er bare syv måneder unna for Camilla Herrem (til venstre) og Stine Bredal Oftedal. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Camilla Herrem mener det kan være en fordel at Norge er i utfordrerposisjon.

– Det kan det alltid være. Vi kan ikke bare legge vekk denne kampen. Det er «græla» viktig at vi lærer av den. Det er sykt mange enkle ting vi kan ta med oss videre. Vi må justere oss på de tingene vi kan, sier hun.

– Det er ingen tvil om at det er OL-gullet som er landslagets største mål i denne perioden?

– Ja, det vil jeg si.

Camilla Herrem feiret med familien og lagvenninnene i London for snart 12 år siden. OL-gullet er på mange måter karrierens høydepunkt tross tre VM-titler og fem EM-gull.

– OL-gull er å anbefale. Det er en drøm for mange, sier Camilla Herrem etter fire mål i VM-finalen.