Kjempeløp i Sans Senja Offroad

Forbedret løyperekorden med 18 minutter

Den råsterke terreng- rytteren Tor Espen Jolma fra Lakselv kontrollerte sykkelrittet på Senja fra start til mål.

UTILNÆRMELIG: Ingen var i nærheten av Tor Espen Jolma fra Porsanger Cykleklubb som forbedret bestetiden i Sans Senja Offroad med 18 minutter.  Foto: Stein Wilhelmsen

FIKK LÅNE SYKKEL: Mosjonistsyklisten Stig Ellingsen fra Oslo vant mosjonistklassen med sykkel han fikk låne i ei sportsforretning i Tromsø.  Foto: Stein Wilhelmsen

VINNER: Eigir Bjørkli Sara fra Nordlysbyen sykkel i Alta ble beste rytter i rekruttklassen.  Foto: Stein Wilhelmsen

sport

Ikke rart at Tor Espen Jolma fra Lakselv og Porsanger Cykleklubb gliste fra øre til øre etter målpassering på lørdag. Han var rett opg slett i en klasse for seg, vant klasse aktiv og syklet i mål over tre minutter foran nummer to i klassen. Og bestetida fra terrengrittet i Øverbotn i fjor forbedret han med ikke mindre enn 18 minutter.

– Hva jeg kan kalle meg? En supermosjonist er vel en grei betegnelse, sier Tor Espen, og anslår at han trener med sporten sin rundt seks hundre timer i året.

– Når snøen kommer bruker jeg en såkalt «Fat Bike», en sykkel med store og brede dekk, og jeg bruke piggdekk på vinteren. Lørdagens vinner forteller at han også for to uker siden vant Jegerrittet i Lyngen, et terrengritt på 30 kilometer, mens løypa fra Øverbotn og inn i Tranøy var på 44 kilometer for de som stilte i klasse aktiv.

– Dette var ei fantastisk løype, med mye bra stisykling, som også passer meg veldig godt. Tor Espen forteller at sesongens store mål er Offroad Finnmark om tre uker, et terrengritt over tre døgn på ikke mindre enn 700 kilometer.

– Jeg har jo forberedt meg en del, blant annet med 15 timers sykling på vidda denne uken, men det er klart at det løpet er en voldsom utfordring.

Neste ut er triatlon

Eigir Bjørkli Sara fra Alta som ble vinner i rekruttklassen sier at det var ei veldig tung løype, selv om det var fine kjøreforhold. Han forteller at han sist helg også vant et terrengritt i Karasjok, og står altså med to seire denne sesongen. Et av sesongens store mål for ham er Offroad Finnmark, der han stiller i juniorklassen.

Sans Senja Offroad er ett av flere ekstremløp som Kjell Harald Horn og hans arrangørgruppe står bak. For et par uker siden ble fjelløpet Sans Senja Sky Race arrangert på Nord-Senja, og i slutten av juli arrangeres så Sans Senja triatlon, en ekstremkonkurranse som består av svømming i Gisundet, sykling fra Finnsnes og opp til Bardufoss, og halvmaraton løping som siste del.

51 terrengryttere stilte til start i lørdagens Sans Senja Offroad.