For da arrangeres det nemlig NM i svartkrutt på skive, og det skal skytes med både rifle og pistol.

Arrangør er Finnsnes Pistolklubb.

Mange sørfra

Leder i Finnsnes Pistolklubb, Robert Helgesen, sier dette vil bli et stort stevne og at dette er ganske spesielt, da ikke så mange driver med svartkrutt.

– Dette er jo en uvant sak. Det er ikke mange som holder på med dette, og det er bare 10-11 i pistolklubben vår som skyter svartkrutt. Så er det kanskje 12-15 i Tromsø og noen få i Narvik og Harstad, forteller han.

Resten vil komme fra steder lengre sør i landet og 60-70 deltagere vil totalt være på plass på Falkens skytteranlegg den kommende helgen.

– Det er påmeldt ca. 364 startende, men i prinsippet betyr det en plass mellom 60-70 skyttere, fordi hver skytter deltar i forskjellige klasser, forteller Helgesen.

Det er ingen aldersfordeling eller kjønnsfordeling. Med andre ord konkurrerer alle mot alle.

– Mange kler seg tidsriktig

Som allerede nevnt vil i overkant av ti skyttere fra arrangørklubben delta. Klubben totalt har en medlemsbase på ca. 80 personer.

Helgesen opplyser om at det er mye arbeid å drive med svartkrutt-skyting og sier at dette er noe man virkelig må ha interesse for.

– Dette er omfattende og mye arbeid. På 13 skudd i en øvelse må du kanskje pusse etter annethvert skudd. Så du må ha en viss interesse for å i det hele tatt holde på med dette. Mange lever og ånder for dette og kler seg tidsriktig når de skal frem å skyte, forteller han.

Planlegging siden januar

En hard kjerne på rundt ti personer fra pistolklubben er med å arrangere dette. De personene er Helgesen glad for å ha med seg.

– De er jeg en stor takk skyldig. Det er på grunn av dem at vi faktisk kan arrangere noe sånt som dette, sier han.

De søkte om å få arrangere stevnet allerede i fjor, mens den mer spesifikke planleggingen har pågått siden januar. Den siste tida har de ikke hatt tid til å drive med skyting og all tida har gått med til forberede NM. Helgesen håper inderlig på at værgudene er med dem til helga.

– Blir det veldig mye regn, så kan det bli mye problemer med tanke på at vi skyter på pappskiver, som fort kan bli alt for våt, sier Helgesen, som har alt under kontroll før det braker løs om noen dager.

– Vi er klar til helga. Vi har fått mye «goodwill» fra Falken Skytterlag, som har avlyst sine skytinger fra onsdagen av. Det betyr at vi har full tilgang fra onsdag til søndag og det setter vi kjempepris på, avslutter han.

røyk: Det blir mye røyk når det skytes med svartkrutt. Foto: Privat