Initiativtakeren av Sans Senja deltok selv i det 25 kilometere lange Senja Skyrace, iført short s og t-skjorte.

– Jeg skulle bevise at det egentlig ikke var så dårlig vær med å starte i shorts. Jeg måtte gi meg på Skarelvfjellet, da været var så dårlig. Heldigvis var det ikke mange på toppen, så det var få som fikk med seg påkledningen, sier han med et lurt smil.

Været ble av den ille sorten, og Horn trodde ikke det kunne bli verre enn i fjor, da det også var «styggvær».

– Jeg sa i fjor at det ikke kunne bli verre i fremtiden, men jeg trekker utsagnet tilbake. Det er brutalt der ute med snaue 2 grader. De som fullfører i dag er tøff og fortjener en stor bamseklem når de kommer inn i mål. Dette gjelder også løperne som blir tatt ut av løpet eller som bryter av forskjellige grunner.

Om hvilket fjell som var vanskeligst å bestige er Horn sikker i sin tale.

– Keipen er det vanskeligste. Det er sleipe steiner og det snødde der. I tillegg er det slafs, vind og du ser nesten ingenting.

Til tross for været har arrangørene inkludert Horn prøvd å legge tilrette så mye som mulig for alle deltakerene.

– Vi har prøvd å merke så godt som mulig for å lose løperne igjennom løypen. Jeg føler vi har lyktes med det, men det er forholdene som gjør det vanskelig. Det er imidlertid noe som er umulig å gardere seg mot, sier initiativtakeren i regnværet.

Dramatisk for enkelte

Det var flere deltakere som valgte å forlate løypen før målstreken både frivillig og uvfrivillig.

– Alle som kom seg over Daven innen en viss tidsfrist fikk lov til å fullføre løpet. Likevel var det rundt 40 deltakere som ikke kom seg til mål. Det var også tre løpere som fikk hypotermi å måtte fraktes vekk fra løypen på ulike måter. En måtte hentes med helikopter og to andre ble hentet med ambulanse.

Deltageren som fikk hypotermi på et av fjellene ble av den alvorlige sorten.

– VI fikk virkelig testet systemet. Han hadde hypotermi og kunne ikke redegjøre for seg selv. Folk bak han kom til og hjalp han, så det gikk veldig bra. Vi kjørte prosedyrene smertefritt, og støtteapparatet på bakken fungerte supert. Tilfeldigvis var det også medisinsk personell som kom bak deltageren på fjelltoppen og startet umiddelbart med å forsøke å få varme i deltageren. Det tok heller ikke lange tiden før hellikopteret kunne lande og ta med seg den kalde deltageren.

Om det var fordi helikopteret var i nærheten eller om de var forberedt på at noen måtte hentes på grunn av været er Horn usikker på.

Tilbakemeldingene til Horn har stort sett vært bra, selv om legger han seg flat på ett punkt.

– Det var ikke klare nok rutiner på når vi skulle stoppe konkurrentene ved Daven. Konkurranseklassen ble stoppet i flere minutter og ble kald igjen, og da er løpet egentlig ferdig. Der legger jeg meg flat. Det blir stoppet på grunn av mistanke om dårlig vær, men det er min feil som ikke har gitt gode nok klarsignal på klarering, sier Horn.

Flere mente i ettertid at løpet burde vært avlyst.

– Det var ikke grunnlag for å avlyse løpet når vi ser hvor mange deltagere som er i mål. Det jeg ville endret var at de som var i løypen burde blitt stoppet rundt en time før de faktisk ble stoppet ved Daven.

Positiv til fremtiden

– Målet er først og fremst få alle i mål i år. Etter hvert skal vi begynne å tenke på neste år, og kanskje få et tredjeløp som er enda lengre. Dette fordi vi ønsker å fange opp hele spekteret av løpere. Da blir det selvfølgelig også godt vær, sier han med et stort glis.