Sveitsiske Samuel Volery og svenske David Sjöström var forrige uke på befaring på Senja. Her sjekket de ut forholdene for det de har planer om å gjennomføre til høsten. Med en line festet på hver sin side av fjellet og 200 meter over bakken, skal de nemlig forsøke å gå fra den ene siden til den andre på lina — uten å falle. Den nåværende verdensrekorden er på 1662 meter.

Galskapen skal utføres over Svarthollvatnet Nord på Senja.

En lang prøvelse

– Målet med hele prosjektet er å slå verdensrekorden, som for øyeblikket er på 1662 meter i lengde. Det er vanskelig å finne et bra sted, men her fant vi et sted som vi er fornøyd med. Så målet er å gå over denne slakklinjen uten å falle, forteller Samuel Volery, som har drevet med denne sporten i 12 år og som skal prøve å sette rekorden.

Han understreker at det hele er helt trygt om de skulle falle, da de er godt sikret. En eventuell verdensrekord blir imidlertid ikke stående om man faller.

Forsøkene er en mental prøvelse som krever ekstrem konsentrasjon.

– Dette er en lang prosess, hvor turen vil ta rundt tre timer. Tre timer hvor man må være ekstremt konsentrert og ikke falle, sier Volery.

Sveitseren forteller også at de skal prøve å sette verdensrekord i såkalt «tight-rope walking». I den grenen har du en strammere line, men der har du lov til å gå med en balansestang i hendene. Verdensrekorden der er på 2,2 kilometer.

– Å slå verdensrekorden er ett av målene, men vi vil også invitere noen av de beste jentene i slakk-linje gåing, og vi vil også slå rekorden for jenter.

Vil vise frem sporten

Såkalt highlining er en voksende sport. Volery og Sjöström vil også få vist frem sporten sin på best mulig måte og prosjektet skal video-dokumenteres. Det vil også showes litt ute på linene.

– Vi vil få fantastiske bilder av dette. Vi har et video-team med oss, som skal prøve å fange alle scenene og stemningen. Vi vil vise frem hele sporten. Vi vil lage kortere liner, hvor vi vil gjøre en del triks. Blant annet å stå på hendene på en kortere line. Så det handler ikke bare om verdensrekorden, sier Volery.

Planen er å gjennomføre prosjektet en gang mellom 20. august og 10. september.

– Vi håper på gode værforhold, så vi kan komme i gang med å sette opp alt tidlig. Det tar normalt to dager til linene er satt opp. Utfordringen vil bli vindforholdene. Hvis det er for mye vind, vil det bli nesten helt umulig å gå, men med litt vind vil det gå bra, sier Volery.

– Det er et spektakulært team som kommer, fra alle mulige steder i verden. Det er topp utøvere fra verden som kommer, både menn og kvinner, sier David Sjöström, som har drevet med High-lining i fire år.

– Svartholvatnet hadde alt

Svenske Sjöstrøm var den som fant stedet hvor prosjektet skulle utføres.

– Hvorfor ble det akkurat Senja?

– Jeg hadde gleden av å lete etter et sted. Jeg ville ha verdensrekorden i Skandinavia, og det beste stedet å lete var i Nord-Norge og Sverige. Jeg brukte mange timer i Google Earth og lette etter et sted. Stedet måtte ha riktig karakteristikk og distansen mellom fjellene måtte være der, med vann under. Det måtte også være best mulig beskyttet for vind, forteller han, og fortsetter:

– Jeg var veldig gira da jeg fant Svarthollvatnet, som hadde alt dette på samme sted. Så da tok jeg kontakt med Berg kommune og Lenvik kommune, og de var veldig interessert i dette og ga oss tillatelse til å gjøre dette, smiler svensken, som før øvrig har bodd i Vesterålen tidligere.

Nå gleder de seg til august, og de håper å få vist frem Senja fra sin beste side.

– Senja er en av de vakreste stedene på planeten etter min mening. Det er et stort privilegium å få gjort dette her, med fantastiske omgivelser rundt, sier Sjöström.

SPEKTAKULÆRT: På en slakk line 200 meter over bakken, skal det gjøres forsøk på å sette ny verdensrekord. Det hele skal finne sted ved Svarthollvatnet på Senja.Foto: Privat Foto: Privat
Sveitsiske Samuel Volery (til venstre) og svenske David Sjöström var i godt humør etter befaringen på Senja. Foto: Mathias Brobakk Nordgård