Noe mannen fra Senjahopen i grunnen sier seg meget godt fornøyd med.

– I den innledende skyteserien med 60 skudd fikk jeg 564 poeng av maksimum 600, det beste jeg noen gang har skutt. Så da må jeg jo si at jeg har prestert opp mot det jeg er god for, sier Jan.

Han er opprinnelig fra Færøyene, men har bodd de 15 siste årene i Senjahopen. I fjor ble han nummer åtte i klasse 50+ som han stiller i, og fjerdeplassen i helgas NM er dermed hans beste prestasjon noensinne.

Fem fra Havørn

53-åringen var ikke eneste bueskytter fra Havørn bueskyttere som hadde funnet veien ned til Vigrahallen i helga. Med seg hadde han Jonatan Høyland som kunne reise hjem med en pen 7. plass i klasse Compound rekrutt gutter, og Sigurd Olsen som fikk 8. plass i samme klassen. I tillegg fikk Yngve Sørensen 10. plass i klasse 50+, mens Jonas Olsen fikk en 22. plass i klasse Compound herrer.

Tre klubber på Senja

Jan forteller at i Senjahopen er det 10-12 bueskyttere som trener et par ganger i uka i gymsalen i Senjahopen skole.

– Vi har et meget godt miljø. I dag finnes det to andre bueskyttermiljøer på Senja, en gruppering i Søndre Torsken og en på Vesterfjell.

Det er Kjell Andre Johansen som er leder for Havørn bueskyttere. Jan forteller at i hans klasse er avstanden fra der skytteren står fram til blinken 18 meter. Og når man vet at en innertier har en diameter på 1,5 centimeter skjønner man at det skal noe til for å få treff der.

- Jeg tapte nok rundt 20 poeng

Selv om Jan sier seg fornøyd med helgas fjerdeplass, kan han ikke unnlate å nevne at han sannsynligvis rotet bort en sølv- eller bronseplass i klassen sin.

– Jeg er jo av den typen som aldri sier nei til å stille opp for å hjelpe andre. Det gjorde jeg også denne gangen, med det resultatet at jeg faktisk ikke greide å komme tidsnok til standplassen min da skytingen startet.

Jan forteller at han nok tapte opp mot 20 poeng på dette, og det poengtapet regner han med fratok ham muligheten for en enda bedre plassering.

– Men slik er det. Skal man nå høyt må man være konsentrert, og klar til å skyte når tida er der, det er ikke mer å si om det.

I den innledende skytingen var Jan med 564 poeng den som hadde tredje høyeste poengtallet i sin klasse.

Etter innledende skyting møtes skytterne to og to, og der kom Jan til bronsefinalen der han ble slått ut.

– Uansett har jeg jo all grunn til å være fornøyd med det jeg har prestert, og ikke minst er det jo artig at vi har flere fra Havørn bueskyttere som kan vise til gode prestasjoner.

– Bueskyttermiljøet her i Senjahopen har jo vært gjennom noen bølgedaler, men nå er det fin drive over den gjengen som er med og trener, sier Jan.

– Men når man er blitt 53 år, hvordan går det an å hevde seg i toppen i forhold til det å ha et brukbart syn, og også det å være stødig når man holder buen?

– Jeg bruker jo briller selv, men tar dem av når jeg skyter, Og det er jo optisk innstilling på selve buen. Når det gjelder det å kunne holde buen stødig er det jo bare en ting som gjelder det er trening og atter trening.

fra havørn: Disse bueskytterne deltok i NM i helga. Fra venstre ser vi Jonas Olsen, Sigurd Olsen, Jan Drayton, Jonatan Høyland og Yngve Sørensen. Foto: Privat