IL Pioner har som kjent lagt ned rør under den nye kunstgressbanen som skal frakte oppvarmet vann under banedekket og holde snø og is vekk vinterstid. Vann som holdt rundt 10 grader kommer fra Finnsnes Fjernvarme og sendes så ut fra en pumpestasjon som klubben har like ved banen.

Isen smelter ikke

Men etter nesten en måneds bruk av denne varmen i rørene viser det seg at kulda er så sterk at isen på banedekket foreløpig ikke har forsvunnet.

– Vi hadde en liten periode i forrige uke der temperaturen gikk litt opp, og da løsnet isen litt ved den ene 16-meteren. Med spader klarte vi å løsne isen på et lite område, slik at det grønne dekket kom fram, sier baneansvarlig Ketil Isaksen.

– Men da det ble kaldere igjen var det null framgang i tininga, og rett før helga ble vi enige om at vi skulle slå av vannet foreløpig.

Han sier at nå vil man avvente til den lange kuldeperioden gir seg før man igjen setter i gang opptiningsforsøket med oppvarmet vann.

– Det hele et kostnadsspørsmål

Isaksen forteller at man har gjort forsøk med isoleringsmatter over et lite område, og har vurdert å øke temperaturen i vannet som sendes inn under banedekket.

– Men med så sterk kulde som vi har hatt og værprognoser som foreløpig melder det samme været fremover valgte vi nå å stanse vannet i rørene. Vi kunne jo ha økt temperaturen med flere titalls grader, men det hele er jo snakk om kostnader som vi ikke er villig til å påta oss. Hadde vi startet vintersesongen med bar bane ville nok situasjonen vært en helt annen.

Venter på varmere vær

Forsøket med å fjerne snøen fra banen startet for en måneds tid siden med flere titalls centimeter snø på banen, og et islag nederst mot banedekket.

– For oss er dette jo uansett et pionerprosjekt der vi må tilegne oss erfaringer underveis.

Isaksen sier at både Varden og de aldersbestemte lagene som blir brukere av kunstgressbanen, har treningsalternativer som gjør at de er i stand til å vente på at banen skal bli bar.

– Nå er det bare for oss å vente på varmere vær før vi gjør et nytt forsøk.

BARE Å AVVENTE VÆRET: Baneansvarlig Ketil Isaksen og IL Pioner venter nå på varmere vær før varmeanlegget slås på igjen. Foto: Stein Wilhelmsen