Heimdal var svært delaktig i at Reistadløpet i fjor for første gang var innlemmet i langløpscupen Ski Classics.

Vinteren 2016 var Bardu-ordfører Toralf Heimdal, Målselv-ordfører Nils Ole Foshaug, næringsjef i Bardu Lennarth Kvernmo og Reistadutvalgets Knut Håvard Overvik i samtaler med ledelsen i Visma Ski Classics for å få Reistadløpet inn i langløpscupen.

I mai samme år kom gladnyheten om at Reistadløpet ble en internasjonal klassiker i verdenscupen for langløp.

5.000 deltagere

Nå både håper og tror Bardu-ordfører Toralf Heimdal at klassikeren mellom Setermoen og Bardufoss kan vokse voldsomt de neste årene.

– Hvis vi får befestet dette som et kvalitetsrenn der de fleste hovedsaklig går med feste, og vi får sendt det på TV år etter år, så håper og tror jeg det er mulig å komme opp i 4.000-5.000 deltagere. Så offensiv er vi nødt til å være. Hvis ikke hadde vi ikke sagt igang dette, sier Heimdal til Folkebladet.

Han eksemplifiserer dette med Marcialonga, der flere tusen nordmenn hvert år reiser til Italia for å stake seg gjennom de 70 kilometerne.

– Det er ikke noe mer logisk at der skal dra 4.000 nordmenn til Marcialonga og stake, enn at det skal komme 4.000 nordmenn til Nord-Norge og oppleve noe eksotisk. Det handler bare om at vi klarer å selge det inn, mener Heimdal.

De siste årene har deltagerantallet i Reistadløpet ligger på rundt 1.000.

Vil friste Kalla

Bardu-ordføreren, som selv har vunnet Reistadløpet åtte ganger, mener man må starte med de gode løperne, som deretter skal få med seg massene.

– For eksempel Charlotte Kalla. De har svensk mesterskap i påsken, og da er det åpent Reistadløpet-helgen. Vi burde invitere de beste italienerne, de gode klassiskløperne og prøve å få dem med. Da tror jeg også massene vil komme etterhvert.

– Jeg vet at det gjøres et fremstøt mot Kalla, men om hun er interessert vet jeg ikke. Uten at noen visste det dukket hun plutselig opp i Åre og gikk der. Hun liker å gå lange løp og dette vil være en kjempebra duell mellom Kalla og Kowalczyk (Justyna).

I et intervju med Langrenn.com forteller Heimdal at han både håper og tror på 2.000 deltagere allerede i årets utgave av Reistadløpet, som går av stabelen om under to måneder.

– Det var jo den opprinnelige målsetningen vi hadde i fjor, men da hadde vi begrenset mulighet til å få markedsført løpet. Nå tror jeg vi virkelig er der og har sjansen til det. Mange har sett TV-sendingen og tenker at dette er et ordentlig klassiskløp. Det er det jeg håper på.

Samtidig som Heimdal håper å trekke internasjonale stjerner til Reistadløpet, vil han mobilisere lokalt også.

– Spesielt i Troms og Nordland. Finnmark blir nok vanskelig i år i og med at det er NM del 2 samtidig i Alta.

Forhandler om fem nye år

Reistadløpet er nå inne i andre året av en treårsavtale med Ski Classics. I den avtalen ligger det rom for en forlengelse på fem år og etter det en opsjon på ytterligere fem år.

– Fra Visma sin side var de spent på hvordan dette ville gå. Vi skal ihvertfall begynne nå i år og forhandle om de fem neste årene. Så ligger det en intensjon om opsjon på fem nye år etter det, sier Heimdal.

Dersom Reistadløpet og Visma Ski Classics blir enige om fem nye år, starter den femårsperioden i 2020. Hvis det også blir enighet etter det som fem nye år slik intensjonen vil være, betyr det at Reistadløpet blir en del av verdenscup-sirkuset i Ski Classics til i alle fall frem til 2029.

Toralf Heimdal håper en løper som Charlotte Kalla blir fristet til Reistadløpet. Foto: Anders Wiklund / TT