VM-gull til Erik Valnes

Erik Valnes tok gull på sprinten i U23-VM.

GULLGUTT Erik Valnes får klem av Jan Thomas Jenssen mens en smilende Even Northug ser på etter mandagens seier i sprint finale fristil under junior-VM på ski, U23, i Ulrichen i Sveits.   Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB scanpix

PROLOG Erik Valnes under prologen i Goms. Senere gikk han inn til seier på sprinten i U23-VM.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt

sport

Det ble norsk medaljetrippel på herrenes langrennssprint i U23-VM i Sveits. Gullet gikk til Erik Valnes (21).

Bardufoss-løperen spurtslo lagkameraten Jan Thomas Jenssen, mens Even Northug tok bronsemedaljen.

Valnes hadde vært raskest både i prologen og begge utslagsheatene og seilte opp som favoritt før mandagens finale. Han skuffet ikke og gikk inn til seieren i det som ble et norsk paraderenn fra siste motbakke og inn mot mål.

– Det var morsomt å ta gullet til slutt. Dette var mitt største mål denne sesongen, og det betyr selvfølgelig mye, sa Valnes i seiersintervjuet på stadion.

Han vise for øvrig sterke takter med 7.-plass på den klassiske NM-sprinten på Gåsbu tidligere i måneden.

– Jeg følte meg bra i prologen og frem til finalen. Formen er bra og det er artig å komme først over mål.

– Ekstremt artig

Hjemme i sofaen satt trener i Team Nord-Norge, Kristian Skogstad, og fulgte ivrig med på TV-sendingen fra Sveits.

- Dette var ekstremt artig, forteller Skogstad til Folkebladet.

- Han var påslått i dag fra det første heatet og selvfølgelig prologen også. Det så ut som han hadde bestemt seg i dag. Når han fikk ryggen til Jan Thomas Jenssen hadde jeg troen på han før oppløpet.

– Hva tror du det betyr for han?

– Han har jobbet lenge mot akkurat denne dagen. Det er så mange ting som skal klaffe. Han må holde seg frisk, treffe med formen og ikke minst klare å kvalifisere seg for Norge. Dette er den største dagen hans sålangt i karrieren.

Han legger heller ikke skjul på at det betyr mye for laget hjemme i Nord-Norge at Valnes lykkes.

– Jeg håper dette gir signaleffekt nedover i aldersgruppene, både i Nordland, Troms og Finnmark, at de ser at det er mulig. Vi får opp en gutt som blir verdensmester i U23-klassen. Det er mulig å bli gode på vårt lag. Det er en stolt dag for oss som lag.

Northug-medalje

Jan Thomas Jenssen ble slått med 0,24 sekund av Valnes, mens bronsemannen Even Northug var 6,34 sekunder bak vinneren.

Minstebror i den berømte skifamilien fra Mosvik i Nord-Trøndelag noterte kun 21. beste tid i prologen og var lettet over at formen steg utover dagen.

– Det var en tøff dag. Jeg hadde ikke noen god følelse i prologen, men det gikk bedre og bedre utover dagen. I finalen var jeg bra, men bronse var nok det beste jeg kunne klare i dag, sa Northug.

Weng best

Tiril Udnes Weng kunne også juble for VM-gull på en god norsk dag i sveitsiske Goms. Hun spurtslo hjemmehåpet Nadine Fähndrich med åtte hundredels sekund i kvinnenes finale.

Weng hadde vært nest best i prologen og kvartfinaleheatet, mens hun var raskest av samtlige i semifinalen.

Russiske Natalia Neprjajeva tok VM-bronsen, mens det ble en noe sur fjerdeplass for Amalie Håkonsen Ous.

Lovise Heimdal deltok også i VM-sprinten, men hun måtte bryte løpet etter et fall i prologen.

– Hun følte seg kjempebra og lå på en andre-tredjeplass tidsmessig da hun rett og slett kjørte ut og mistet begge skiene. Det var trasig, sier Skogstad, som forteller at Heimdal ikke pådro seg noen skader i utforkjøringen.

(©NTB)