Valnes tok seg greit videre fra prologen. Der endte han som nummer 11, drøye fire sekunder bak Fredrik Riseth som var raskest.

I kvartfinalen ble han nummer to i sitt heat bak nevnte Riseth og var dermed klar for semifinale.

– Jeg følte jeg hadde en god nok dag til å komme til finalen, sier Valnes til Folkebladet.

Men i et tøft heat mot fire andre nordmenn og en finlender, ble det for tøft for BOIF-løperen.

– Jeg skulle avansere mot teten og gikk ut i et spor med for mye løssnø. Så skjøt de fart i en bakke og da ble det en for stor luke. Det ble for vanskelig å komme seg opp igjen når de satte opp farten, sier Valnes om semifinalen der han til slutt endte som nummer fem, nesten ni sekunder bak Mattis Stenshagen som vant heatet.

– Voldsomt trykk i NM

Eirik Brandsdal vant finalen, foran nevnte Stenshagen og svenske Teodor Peterson.

– Det var en liten taktisk bommert fra meg, samtidig som løypepatruljen har vært litt for dårlig. Det var vanskelig for meg å vite at det skulle være så dårlig spor der. Samtidig må jeg ta litt på min egen kappe, sier Valnes.

Han står over lørdagens 15 kilometer fri. Søndag er han imidlertid klar på startstreken i 30 kilometer klassisk.

Om en drøy uke er det NM del 1 i Gåsbu. Der er det også klassisk sprint på programmet.

– Det er OL-uttak, så det kommer til å bli et voldsomt trykk der. Det gjelder å være påskrudd. Jeg vet at jeg er god nok til å gjøre det bra der. I og med at det er et viktig renn for mange er det en fin plass å vise seg fram på rett og slett, forteller Valnes.

Opptur for Myrseth

Merete Myrseth (25) har ikke vært i form før jul, men med 12. plass i fredagens prolog føler hun at NM-formen er i anmarsj.

– Det er artig at det klaffer og at man føler seg bra når det nærmer seg store renn. Jeg håper bare at det går rette veien og at jeg har marginene på min side fremover, sier Myrseth.

I kvartfinalen fredag hadde hun ikke marginene på sin side.

Hun endte som nummer fire i et superjevnt heat som den svenske skistjernen Charlotte Kalla til slutt vant.

– Det var helt jevnt. Så ble det spurt og den tapte jeg, sier Myrseth, som bare var tre tideler fra å ta seg videre til semien som «lucky loser».

– Jeg må bare ta med meg det positive at jeg føler formen er bra og at jeg klarer å henge med i heatene, sier hun.

Lovise Heimdal stilte ikke til start på fredagens sprint.

UTUR: Merete Myrseth hadde ikke marginene på sin side, men fredagens sprint var likevel en opptur for henne. Foto: Knut Løkse Nilssen