Lager et skiparadis høyt til fjells

I Kaperdalen, på 367 meters høyde ved Kaperskaret, er Senja Ski iferd med å skaffe seg drømmeforhold for ski, som kan vare til langt ut på sommeren.

SOMMERSKILØYPE: På Kaperskaret, 367 meter over havet, lager René Hillestad og Senja ski drømmeforhold på ski. – Slik det er nå kan vi kjøre til langt ut i juni, mener Hillestad.  Foto: Knut Løkse Nilssen

På to dager blir man like svart her som en uke i syden

René Hillestad, Senja ski
sport

For allerede denne helgen skal nypreparerte løyper tas i bruk av Senja Skiteam, som en kickstart på oppkjøringen til kommende langrenns-sesong.

– Ilddåpen blir i helgen. Senja Skiteam starter med en styrkeøkt i kveld (fredag), så skal vi i morgen trene og kjøre et testløp. Da er det full trøkk frem mot vinteren 2017/2018, sier René Hillestad i Senja ski.

Per nå er det kjørt opp en 7,94 kilometer lang løype, både for klassisk og skøyting.

Løypa går imidlertid over en elv, og etter hvert som den tiner vil lengden på løypa være 6,5 kilometer.

Masse snø

Totalt har Hillestad og kompanjong Øystein Olsen brukt mellom 5-8 timer fordelt på et par dager på å frese, måkke og tråkke løypene.

– Nå er det masse snø her. Slik det ser ut nå kunne vi faktisk ha kjørt frem mot St. Hans nesten, sier Hillestad.

Klubben har imidlertid dispensasjon til å kjøre løypene kun frem til 1. juni.

– Vi har en del naturgitte ting. Vi har et godt samarbeid med samer, Torsken kommune og Statskog, så vi har disp frem til 1. juni. Så får vi se hva som skjer etter det.

Vil ha med turistnæringen

– Hva betyr det for klubbens utøvere å kunne ha slike forhold nå i mai og juni?

– Veldig mye. Det betyr at vi får én måned ekstra med teknikktrening. For de som ikke er så godt kjent med ski så er det som å få krøllgressbanene opp én måned tidligere. Vi starter på et høyere teknisk nivå på høsten når snøen kommer, forteller Hillestad.

Løypene er ikkke bare tiltenkt aktive utøvere i Senja ski. Lokalbefolkningen og ikke minst turister er to målgrupper som Hillestad håper å nå ut til.

– Det er et prøveprosjekt for lokalbefolkningen og ikke minst turistnæringen. Enkelte steder har det eksplodert på steder med sommersnø. Vi har midnattsol her og hvis turistnæringen snur seg har de enda en ting å selge her på Senja.

– Når det blir knallsol her, hvordan blir forholdene da?

– Da er det bare å ta med seg grillen, sitteunderlag og ta på seg shortsen. På to dager blir man like svart her som en uke i syden. Det er bare å komme se på oss skiløpere i ansiktet om noen uker, så får man se hvor brune vi er, gliser Hillestad.

Kjempeforhold

Fredag formiddag testet Hillestad løypene med de smørefrie skiene hans.

– Det er kjempeforhold her og meget god gli.