Det var nemlig Myrseth sin gamle skole da hun bodde i Lavangen. Sjøvegan videregående skole har svært lang erfaring med opplæring og integrering av flyktninger og asylsøkere.

Burde ta turen til Sjøvegan

– Jeg vil invitere henne hit til skolen som fikk Benjaminprisen og som er en foregangsskole med den såkalte «Sjøvegan-modellen», sier Myrseth.

Det har stormet rundt Listhaug etter at hun tok den omtalte Sverige- turen for å «lære» få dager før valget. Migrasjonsminister Hélene Fritzon avlyste et planlagt møte med Frp-statsråden og Sveriges statsminister Stefan Löfven advarte Sylvi Listhaug mot å blande seg i svensk innvandringspolitikk.

– Har hun mer å lære på Sjøvegan enn i Sverige?

– Ja, absolutt. Jeg tror ikke på henne når hun sier hun dro dit for å lære, hun dro dit helt bevisst for å skremme. Om hun virkelig ønsker å lære bør hun benytte seg av de eksemplene vi har i Norge som her på Sjøvegan. Det er her vi bor og det er her vi skal bestemme hvem som skal styre landet i tiden som kommer. Da burde hun ta turen til skolen på Sjøvegan som fikk Benjaminprisen for få år siden. I tillegg har Salangen en stor andel flyktninger og asylsøkere i forhold til hvor mange det bor her. Her har de lykkes på en imponerende måte over tid med integrering, Jeg stiller opp om Listhaug kommer, noe skolen og lokalsamfunnet også garantert gjør, sier Myrseth.

Retorikk som flytter grenser

– Jeg har vært på skolen i dag. Du ser dem snakker sammen, de er sammen og de debatterer i sammen. Det er dette som er det fineste med demokratiet når vi ser slikt. Dette er helt åpenbart noe Listhaug burde ha fokus på. Men problemet er at hun ikke er interessert i å være integreringsminister. Hun er opptatt av å skape skiller mellom folk og bruker en retorikk som flytter grenser i samfunnet. Når hun bruker for eksempel begreper som «bære folk på gullstol» samtidig som det drukner unger og andre i Middelhavet er det slikt som gjør meg flau av at hun er vår minister. Men det som kanskje er enda verre er at vi har en statsminister som overhodet ikke tar det inn over seg. Hun aksepterer det som skjer, hun sier bare at hun ville uttalt seg annerledes. Det er mangel på lederskap. Jeg er glad for at Jonas tok dette opp under debatten i Tromsø og satte ord på det veldig mange føler, sier Myrseth.

inviteres: Sylvi Listhaug blir invitert til Sjøvegan. Foto: Trond Sandnes Foto: Trond Sandnes