1. Hva er den viktigste saken for partiet de fire neste årene?

– FrP vil bygge landet for fremtidige generasjoner. Da må vi sikre en god infrastruktur og trygge arbeids-plasser ved å utnytte våre naturgitte ressurser. Vi må sikre vår fremtid gjennom en streng og ansvarlig innvandringspolitikk samtidig som vi sikrer våre eldre en verdig alderdom, det fortjener de!

2. Er partiet for eller imot konsekvensutredning av olje og gass utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja? Og hvorfor?

– En videreutvikling av sokkelen vil kunne gi et løft for næringslivet i nord, men aktiviteten må foregå i henhold til strenge miljøstandarder og i samarbeid med fiskerinæringen. Det må likevel være teknologien og kunnskap som definerer grensene for hva som er miljømessig forsvarlig.

3. Hvordan er forsvarsstrukturen i Midt-Troms om fire år, om partiet kommer til makta?

– Forsvaret vil de kommende år bli betydelig styrket. Frem til nye helikopter er på plass på Bardufoss vil de eldre Bell helikoptrene fortsatt ha sitt virke der. I tillegg til dette ønsker vi å opprette en ny 330 base for Sea King helikopter for å styrke beredskapen i nord.

4. Bør trålerne ha leveringsplikt?

– I dag fremstår pliktsystemet som et byråkratisk og lite effektivt system. Til tross for flere endringer opp gjennom tiden er det tverrpolitisk enighet om at de ikke fungerer. Derfor ønsker vi å avvikle pliktene og overføre mer til kystflåten enn det som omsettes av trålerne innenfor systemet i dag.

5. Bør oppdrett flyttes på land, eller langt til havs?

– Dette vil kreve teknologi som ikke er tilgjengelig i dag. Vi har etablert utviklingstillatelser som skal stimulere til utvikling av ny teknologi. Disse gir muligheter for vekst i næringen – og samfunnsmessige gevinster og sterke insentiver til å investere i mer miljøvennlig teknologi.

6. Senja blir en kommune. Ser du for deg at flere kommuner i Midt-troms kan bli slått sammen?

– Dette vil bli vurdert i kommuneproposisjonen 2019. Vi ønsker å opprettholde den norske tradisjonen med sterke velferdskommuner med stort og reelt lokalt selvstyre.

7. Ser du for deg at sammenslåingen vil føre til mer sentralisering eller mer robuste lokalsamfunn?

– Vi vil bygge samfunnet nedenfra. Vi ønsker sterke lokalsamfunn og fagmiljøer der makt og ansvar ligger nært dem beslutningene angår. Vi flytter samtidig flere oppgaver til kommunene. Hovedvekten av disse overføres til kommunene i 2020.

8. Hvilke visjoner har du for samferdsel og jernbane i nord de fire neste årene?

– God infrastruktur er viktig for næringsutvikling og tryggheten til folk flest. Derfor vil vi føre fylkesveier av nasjonal interesse tilbake til staten, og sette sjømatveier og stabil strømleveranse som krav i regjeringsforhandlingen. Vi har også lagt inn utredning av jernbane til Nord-Norge i NTP.