– Det har vært unormalt bra til å være så tidlig, så det ser ut som turistene har kommet tidligere oppover til Nord-Norge i år. Det er utrolig mye busser og bobiltrafikk som har kommet, så det har vært veldig bra, forteller Leif Rubach ved opplevelsesparken Senjatrollet.

Over budsjett

Forbi Senjatrollet og litt lenger ut på eventyrøya ligger turistmålet Hamn i Senja. Også der har de hatt god trafikk til nå i sommer.

– Det er ganske mye folk innom her jevnt over hele tiden. Det ser ut som det er fine tall i juni og det er bra med trafikk, forteller aktivitetsleder på Hamn i Senja, Esten Sødal Skullerud. Det blir bekreftet av hotellsjef Eli Pedersen.

– I juni har vi kommet over budsjettet og vi hadde høyere budsjett enn i fjor, så det ser veldig bra ut så langt. Det er god trafikk over Senja relativt tidlig i år, men det er klart man merker det spesielt nå når fellesferien begynner. Da kommer den norske turisttrafikken i gang i mye større grad, sier Pedersen.

Hos Senjatrollet er det selvfølgelig selve trollet som trekker til seg gjester, men også trollshowene som fremføres to ganger daglig er populære ifølge «trollfar» Leif Rubach. Hos Hamn i Senja er turistene først og fremst ute etter sjøbaserte opplevelser som fjordcruise og kajakkturer.

– Mange vil gå i fjellet også, men det klarer de ofte selv. Men å komme seg ut på sjøen er noe vi hjelper gjestene mye med, forteller Skullerud.

På Nedre Målselvfossen Feriesenter er det mange som kommer innom med ulike feriemål for øyet.

– Vi har mye bobiler som kommer innom og overnatter en natt eller to. Så er det selvfølgelig fiskere og litt forskjellig. Nå har vi har åpnet bassenget og det er en del som kommer for å bade på de fine dagene. Så vi har en varierende kundegruppe som er innom, forteller eier og daglig leder Bjørn Harald Arntzen.

I sol og regn

Selv om mange turister til nå i sommer har latt seg friste av en ferie i nord, er noen destinasjoner mer utsatt for dårlig vær enn andre.

– Været har utrolig mye å si for besøket, så vi får håpe på bedre dager utover. Men besøket har vært brukbart likevel, sier Arntzen.

På Senja har tydeligvis ikke været like mye å si for turistene.

– Været har ikke mye å si her hos oss. Turistene kommer hit selv om det er regn eller tåke. De har lagt ferieturen sin hit og da kommer de. Det de sier, særlig de fra utlandet, er at de har sol omtrent hele tiden så de synes det er litt greit at det er surt og kaldt vær . Det er pussig det der. Det er bare vi som tror at det må være midtnattsol hele tiden, sier Rubach.

– Det er selvfølgelig litt avhengig av været, og det er lettere å få med folk ut når det er fint vær enn når det regner. Men Senja er et sånt sted der det er fint å være ute selv om det er dårlig vær. Selv når skyene ligger nedover fjellene er det spektakulært her ute, sier Skullerud.

Nykommer på øya

Han startet i jobben som aktivitetsleder hos Hamn i Senja i juni.

– Jeg jobbet på universitetet i Bodø, men fant ut at det ikke passet meg helt perfekt. Så dukket det opp en spennende jobb på nettet som jeg søkte på og dermed endte jeg opp her. Det var litt tilfeldig. Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle til Senja eller noe sånn, men jobben var fristende, og jeg har funnet ut at det kanskje er det fineste stedet jeg har bodd noen gang, sier Skullerud, som i sommeren skal ta med turister ut på sjøen.

– Personlig er jeg mest interessert i kajakk og synes det er aller finest, sier han.

Idyllisk: Midnattscruise og fisketurer er populære aktiviteter for turistene som besøker Hamn i Senja. Foto: Amund Hansen Foto: Amund Hansen
Søker skipper: Esten Sødal Skullerud er ny aktivitetsleder hos Hamn i Senja. Nå er han på utkikk etter en ny skipper.Foto: Amund Hansen Foto: Amund Hansen