I mars 2009 åpnet helsebadet på Finnsnes, og med det fikk grupper som revmatikere, MS-pasienter, slagpasienter og bevegelseshemmede et helt nytt behandlingstilbud. Helsebadet ble fort svært populært, forteller fysioterapeut Jøran Johansen.

– Pågangen til helsebadet hadde vi ikke sett for oss på forhånd. På det meste hadde vi rundt 6.000 bassengbehandlinger årlig, opplyser Johansen.

I dag er nivået på omlag 4.200 bassengbehandlinger årlig, noe som gir et gjennomsnitt på 18 behandlinger per dag. At bruken av bassenget i dag er redusert sammenlignet med toppårene, handler ikke om at helsebadtilbudet er blitt mindre attraktivt, heller tvert imot.

– Med bruken som har vært opp gjennom årene er anlegget blitt mer og mer slitt, og vi har derfor vært nødt til å nedskalere aktiviteten. Det til tross for at vi egentlig ser behovet for å øke bruken av helsebadet, sier Johansen.

Behov for oppgradering

Behovet for oppgradering av bassenget er prekært, blant annet for å tilfredsstille de strenge kravene til hygiene og desinfisering av bassenget.

– Vi er to fysioterapeuter som er knytta til drifta av helsebadet, og det er også vi som står for rengjøring, skruing og vedlikehold av bassenget. Vi ser at den dugnadstiden vi bruker på bassenget øker og øker, og har ut fra det funnet ut at vi ikke kan drive dette videre dersom vi ikke får hjelp, sier Johansen.

Det er store investeringer som må til for å sette helsebadet i stand, betydelige beløp både i engangsinvesteringer og vedlikeholdskostnader. Disse midlene kan ikke dekkes inn ved å øke prisene til helsebadet.

– Vi opererer i et styrt marked med faste takster. Dermed kan vi heller ikke øke prisen, forklarer Johansen.

Hjelp fra det offentlige er derfor den eneste løsninga dersom helsebadet skal bestå. Etter å ha vært i samtaler med Lenvik kommune, har Brageklinikken sendt en søknad om ytterligere to driftstilskudd for fysioterapeuter tilknytta klinikken. Tilskuddene vil gjøre det økonomisk forsvarlig for Brageklinikken å legge til rette for videre drift av bassenget.

– I motsatt fall må vi legge ned et tilbud som fungerer godt, noe som også vil være stikk i strid med regjeringas opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering, poengterer Johansen.

Behandles i kommunestyret

29. juni behandler Lenvik kommune søknaden fra Brageklinikken. Rådmannen har i sin innstilling lagt frem to alternativer til vedtak, den ene positiv til søknaden, og den andre negativ og det begrunnet med kommunens økonomiske situasjon. Johansen minner i den sammenheng om at nedleggelse av helsebadet vil ha mye å si økonomisk for kommunen.

– Helsebadet er et viktig bidrag til folkehelsa. Vi har mange brukere av bassenget som på grunn av dette tilbudet kan være i jobb, som unngår sykmelding og som opprettholder funksjonen sin. Sett i kroner og øre gir helsebadet samfunnet store besparelser, mener Johansen.

Utvalg for helse og omsorg (UHO) og formannskapet har allerede behandlet og stilt seg positiv til søknaden om to nye driftstilskudd til Brageklinikken. Det er fysioterapeuten glad for.

– Jeg vil rose måten både politikere og administrasjon har møtt denne saken. Det er en vanskelig sak, som man må bruke tid på å sette seg inn i, og det har de gjort på en veldig fin måte.

Bassenget sikret jobben

I forbindelse med at Eldbjørg H. Ulrikstad (59) fikk kneprotese begynte hun å bruke helsebadet. Det var helt i starten da tilbudet ble etablert. Siden har hun vært der.

– Helsebadet har hjulpet meg utrolig mye, og uten dette tilbudet hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Da hadde jeg ikke kunnet være i jobb eller klart en masse av de tingene jeg gjør i dag, sier Ulrikstad.

Tanken på at tilbudet står i fare for bli nedlagt synes hun er forferdelig.

– Jeg tilhører en gruppe med ti personer som går sammen i helsebadet, og alle vi har hver våre plager som gjør oss avhengige av dette tilbudet. Helsebadet gjør at vi kan trene uten smerter, noe som igjen gjør at vi kan fungere i hverdagen, sier Ulrikstad.

– Nå er helsebadets fremtid opp til politikerne; hvilket budskap har du til dem i så måte?

– Hvis politikerne skal ha folk i Lenvik til å jobbe og bidra med skatteinntekter til kommunen, så må de også stå på for at vi skal ha dette tilbudet videre. I den gruppa jeg går i er vi to som er ansatt i fylkeskommunen og åtte som er ansatt i kommunen, det sier litt – vi er mange som trenger dette tilbudet, sier Ulrikstad.

Varm tilhenger av helsebadet

Line Miriam Sandberg (Frp) mener det blir dyrt for Lenvik dersom helsebadet må legges ned.

Frp-politiker Line Miriam Sandberg mener det er helt nødvendig at Lenvik kommune innvilger Brageklinikkens søknad om to nye driftstilskudd, og på den måten berger helsebadet. For kommunen dreier det seg kostnader i en størrelsesorden rundt 800.000 kroner.

– Rådmannen hadde ikke innstilt på dette alternativet dersom det fantes andre muligheter. Derfor er jeg trygg på at dette er rette måten å gjøre det på, sier Sandberg.

Store konsekvenser

Frp-politikeren mener at konsekvensene og ringvirkningene vil bli store dersom kommunen ikke stiller opp, for enkeltpersoner og deres familier, men også for samfunnet som helhet.

– Det er ganske mange i vår region som klarer å gå på arbeid på grunn av helsebadet, og vi har barn og unge som på grunn av dette tilbudet klarer å ha en langt bedre hverdag og med det trenger mindre bistand, påpeker Frp-politikeren.

Håp for kommunestyret

Sandberg, som er leder av Utvalg for helse og omsorg i Lenvik, legger ikke skjul på at hun brenner for å bevare folkebad-tilbudet.

– Når saken skal opp i kommunestyret torsdag håper jeg at man tverrpolitisk ser hvilke alvorlige konsekvenser det vil gi dersom vi ikke innvilger de to driftstilskuddene. Her har rådmannen funnet en løsning for at dette unike og gode tilbudet skal være på plass også i fremtiden for folk i Lenvik og regionen, avslutter Sandberg.

Line Miriam Sandberg (Frp) er tydelig på at folkebad-tilbudet må bestå. Foto: Maria Holm Simonsen