Jakta har pågått fra mandag med base fra Fjellkysten i Lavangen med helikopter i regi av SNO. Området strekker seg fra Hjerttind i Sørreisa til Evenes i sør der de leter etter jervespor.

Vanskelig med spor

- Sporingsforholdene er veldig vanskelig med frost om natta og tining på dagen; i skogen er det nesten umulig å følge sporene fra lufta, sier Oddleif Nordsletta. De har heller ikke sett noen dyr og velger derfor å avslutte jakta etter hvert uten noen fellinger.

Strenge regler

Dersom de skulle komme over en jerv er det strenge regler for hvordan jakta skal foregå. Dyret bedøves for å sjekke ut om det er snakk om en ynglende tispe.

I så fall settes det på en sender som kan avsløre hvor den har hi.- Om det seinere blir hi-uttak av ungene, er opp til Miljødirektoratet, sier Nordsletta. Tidligere i vinter har han vært med å ta ut ti jerv på ekstraordinær skadefelling i Finnmark. Selve jakta skjer i samarbeid med reindrifta og sauenæringa.

Forebyggende

- Hvorfor pågår denne jakta?

- Denne ekstraordinære skadefellinga foregår først og fremst for å hindre skade på bufe og tamrein og foretas av SNO på oppdrag fra Miljødirektoratet. Det er kun direktoratet som har slik myndighet i yngletida og vi bruker alltid Statens Naturoppsyn til slike oppdrag, forteller rådgiver Geir Rune Rauset i MD. I tillegg tas det ofte ut langt færre jerv på lisensjakta enn tildelt på kvota. Dermed må det statlige profesjonelle jeger til for å redusere skadepotensialet på beitedyr og ta ut flere rovdyr.

Bjørnejakt

I Tverrdalen i Bardu ble det tirsdag denne uka felt en hannbjørn på skadefelling i regi av SNO. – Det stemmer, det ble gjort et spesifikt uttak av en bjørn her på grunn av skade på sau i området i fjor. Denne jakta er nå avsluttet, sier Rauset til slutt.

AVSLUTTA: Skadefelling av bjørn i Tverrdalen i Bardu var et spesifikt tilfelle og er nå avslutta, i følge Miljødirektoratet. Foto: Ulf Antonsen