– Jeg forsto allerede etter en kilometer at dette kom til å bli langt og smertefullt. Det handlet for meg om å gå mest mulig kontrollert. Jeg føler at jeg disponerte kreftene bra og fikk en god opplevelse. Fem mil er langt for en som har slitt med å prestere på distanser over 15-kilometer. Frem til nå er det i sprint og på 10 og 15-kilometere at jeg har oppnådd de beste resultatene, sa Erik etter at han hadde gjort meg ferdig med kraftanstrengelsen i Gålå-terrenget.

Det forteller mye om Bardufoss-løperens mentalitet at han på tampen av en lang sesong stiller opp på femmila. Spesielt når den lengste NM-distansen blir den tredje konkurransen på godt og vel to døgn. Valnes gikk sprintstafett på torsdag og var i aksjon med startnummer på fredagens tikilometer. Han holdt stor fart i milløpet og plasserte seg som nummer 35 i et renn hvor det var nesten 550 startende, I den såkalte U 23-klassen ble det en flott 14.plass.

Høster erfaring

Erik Valnes viste liten respekt for distansen og disponerte løpet bedre enn mange av de mest etablerte og flesteparten i startfeltet. Erik som var på jakt etter å skaffe seg erfaring gikk ikke på den klassiske femmilssmellen. Den godt trente utøveren ble en av de beste 1996-modelene.

Erik har prestert så bra i vinter at han det vil bli vanskelig å komme utenom stortalentet når de tre nordnorske skikretsene og Norges Skiforbund skal ta ut Team Veidekke Nord.

– Hovedmålet mitt foran denne sesongen var å få en topp 30-plassering i senior-NM på Lygna. Det klarte jeg ettersom det ble både tiende og 24.plass. Jeg forsto da det ble en 15.plass i norgescuprennet på Sjusjøen rett før at det var mulig å hevde seg så høyt opp på resultatlista. Jeg er nok mest tilfreds med at jeg har klart å gjenskape gode prestasjoner, sa Erik som opplevde sitt største øyeblikk som langrennsløper for ganske nøyaktig en måned siden.

U 23-norgesmester

Erik hadde bortimot fullklaff da han ble U 23-norgesmester på sprinten. Han hamlet på Åsen i Nannestad opp med både ett og to år eldre konkurrenter. Det var ingen som hadde større fartsressurser enn nettopp han den dagen. Valnes synes det er vanskelig å vurdere prestasjoner opp mot hverandre. Men legger ikke skjul på at det betyr litt ekstra å vinne et mesterskap. Til helga reiser ha n til Finland for å delta i det siste løpet i Ski Classic.

– Jeg er ikke trent for å stake i nesten sju mil. Men jeg tar det som trening og er forberedt på at det vil bli tungt i det øyeblikket jeg går tom for krefter, sa Valnes som ser frem til en måned hvor det er rom for å gjøreandre ting. Rolige turer i fjellet og sosialt samvær sammen med kameratene er blant det som vil bli prioritert når han nå tar en konkurransepause og bevilger seg fri med god samvittighet frem til han på vårparten starten oppkjøringen til en ny sesong