Kowalczyk, som har en lang merittliste som langrennsløper — med blant annet to OL-gull, to VM-gull og fire sammenlagt-seire i verdenscupen — er på plass på Bardufoss.

Tredje renn

Reistadløpet blir hennes tredje renn i Ski Classics (verdenscupen langløp) denne sesongen. Fra før av har hun gått Birkebeinerrennet og Årefjellsloppet, og tok henholdsvis 1.plass og 4.plass der. Nå sikter hun seg inn mot en ny triumf under Reistadløpet førstkommende lørdag, og tror løypene passer henne perfekt.

– Dette er en av de hardeste langløpene som jeg har gått, og hvis det er hardt, så er det bra for meg, sier hun.

Hun tror de tøffe løypene gjør at hun seiler opp som en av de største favorittene til å vinne på lørdag.

– Dette været, med minus ti grader, og med kompakt det snø og ikke så mange nedoverbakker. Alt det gjør at jeg kan bli den beste her, men vi får se, det er fortsatt åpent, mener den rutinerte 34-åringen.

Nydelig

Da Folkebladet traff Kowalczyk på Bardufoss, torsdag kveld, hadde hun allerede vært her i flere dager. Det er første gangen hun er i Nord-Norge.

– Det er første gangen jeg er i Nord-Norge. Det ser perfekt ut, men det snør hele tida. Hele tiden er det bare mer og mer snø, sier Kowalczyk, som ikke er helt vant med snømengdene som har kommet ned fra himmelen i Midt-Troms de siste dagene.

Onsdag var hun ute og testet løypene, og fikk samtidig med seg det hun beskriver som nydelige omgivelser.

– Jeg likte det i dag, når vi var ute i løypa og gikk. Vi gikk på ski hele løypa og det var nydelig, spesielt oppe på fjellet, forteller hun.

Hun synes også det er fint med så mange bosatte polakker rundt seg i området, mens hun er her.

– Det er mange polakker her, noe som også er fint for meg, og selvfølgelig, nordmennene er også veldig greie og vennlige. Så dette er et fint sted, sier hun.

– Alt er nytt og jeg liker å se alt som er nytt. Så alt her er fint for meg, men kanskje er det litt for mye snø, flirer hun.

Liker Ski Classics

Årets Reistadløp er det første som blir internasjonalt, i og med at det nå tilhører langløp-cupen, Visma Ski Classics.

34 år gamle Kowalczyk har nesten 20 år bak seg i verdenscup-sirkuset og forteller at hun liker disse langløpene, og at det er en fin variasjon fra det hun til vanlig har opplevd i verdenscupen.

– Ja, jeg liker det. Det er noe som er nytt, og når du er i dette verdenscup-sirkuset i nesten 20 år, så er disse Ski Classics-greiene noe annet. Det er nye løyper, en annen følelse og nye folk, sier hun.

– Det er ny motivasjon, og jeg elsker langrenn og det er det viktigste.

Nest siste

Reistadløpet blir sesongens nest siste renn for Kowalzcyk. Etter Reistadløpet skal hun nemlig også delta på Ski Classics-rennet i Levi i Finland, neste helg.

Med å delta i langløp-verdenscupen, får hun dermed opplevd steder som nå, og neste helg i Levi.

– Ja, det var sånn når vi var ute og gikk på ski i dag, at man tenkte at; uten ski og langrenn, så hadde vi aldri kommet til å reise hit og sett dette stedet, sier hun.

Hun satser mot neste års OL, men vet ikke når hun gir seg. På spørsmål om hun kommer til å fortsette å gå løp Visma Ski Classics, etter at hun gir seg i verdenscup-sirkuset, svarer hun slik:

– Jeg tror jeg trenger litt tid med familien min og mitt vanlige liv i starten. Men etter hvert vil jeg savne å gå på ski, det er helt sikkert. Jeg har ikke tatt noen avgjørelse, men jeg tror at jeg vil komme tilbake til å gå på ski, sier Kowalzcyk.

Tror på et godt renn

Reistadløpet har alle forutsetninger for å bli en folkefest den kommende helgen. Kowalczyk har følgende melding til publikumet som møter opp på lørdag.

– For det første vil jeg si at jeg er veldig glad for å være her. Jeg er sikker på at det vil bli et bra renn, bra for oss utøvere, bra for de som ser på og for turister som kommer til dette løpet. Og jeg håper at jeg vil komme tilbake hit, uansett hvordan resultatet blir. Og for alle som kommer for å se på løpet, kryss fingrene for oss, for dette vil på ingen måte bli en enkel dag for oss, smiler Kowalczyk, som håper så mange som mulig tar turen for å skape god stemning.