For første gang noe sinne ble det sendt ut på live streaming da Berg kommunestyre hadde et ekstraordinært møte torsdag i forrige uke. Med det fikk folket anledning til å ”titte inn” mens politikerne behandlet saken som stod på sakslista – om det skulle gjennomføres en ny folkeavstemming om kommunesammenslåing eller ikke. Det var i den anledning at publikum også fikk se varaordfører Guttorm Nergård få sitt privatliv brettet ut overfor offentligheten.

– Det ble rett og slett en flau seanse, ikke bare for meg, men alle med tilknytning til Berg, sier Nergård sjøl.

Spørsmål om habilitet

Det var meningsmotstandere som stilte spørsmålstegn ved varaordførerens habilitet. Nergård ble spurt om det var riktig at hans bosted er i Mefjordvær, og om det er her han for det meste overnatter, eller om det kunne stemme at han i all hovedsak tilbringer sin tid i Lenvik. For hvis det var tilfelle, ble det gitt uttrykk for at Nergård ikke hadde noe å gjøre i Berg kommunestyre.

– Det er jo for så vidt greit at man stiller spørsmålstegn ved min habilitet og skikkethet til å være medlem av kommunestyret i Berg, for på den måten å bidra til å få avklart en del ting slik at folk slipper å sitte heime og spekulere. På et annet sett er det forunderlig at man ikke sjekket ut disse tingene på forhånd. Her er det erfarne politikere – en av dem har også vært rådmann, som står frem som en form for sannhetsvitner for lov og orden, sier Nergård.

Etter at debatten hadde gått ei god stund, tok ordfører Roar Åge Jakobsen en telefon til fylkesmannen for å få avklart spørsmålet. Meldinga derfra var klinkende klar – Nergård var habil.

– Jeg synes det er trist at dette ikke ble undersøkt på forhånd. Da hadde vi sluppet å gitt min person så enormt mye tid i en sak som jeg mener er den aller viktigste sak som noen gang har vært diskutert i Berg kommune – nemlig kommunereformen, Senja kommune og intensjonsavtalen, sier Felleslista-politikeren.

Ble ikke overrasket

Nergård forteller at han ikke ble overrasket over vendinga i kommunestyret. Han var nemlig kjent med at det på folkemunne ble pratet om hans privatliv.

– Derfor undersøkte jeg også saken sjøl på forhånd, og fra fylkesmannen fikk jeg beskjed om at jeg hadde både en rett og en plikt til å ivareta mitt verv når jeg er bergsværing.

– Og bergsværing er du fortsatt?

– Jeg har bostedsadresse i Berg, så bergsværing er jeg så god som noen. Nå er det sånn at jeg har vært gjennom en skilsmisse, og jeg trenger litt tid til konsolidering, eller finne ut av ting. Vi får se hvordan det utvikler seg. En ting er sikkert at om jeg tar utflytting fra Berg skal både ordfører og kommunestyre få vite om dette, sier Nergård.

Konsekvenser for fremtiden

Varaordføreren har vært tydelig på at han har troen på ei annen fremtid for Berg. Det tror Nergård også er bakgrunnen for at habilitetsspørsmålet dukket opp.

– Hva synes du om slik diskusjonen utartet seg?

– Jeg mener den er en indikasjon på at Berg kommune rett og slett er for liten. Selv om det nok kan gå hett for seg i andre kommunestyrer også, tror jeg ingen ligger på dette nivået. Det må også ordfører ta på sin kappe da det handler litt om møteledelse også, mener Nergård.

– Hvordan vil denne hendelsen påvirke deg?

– Det er klart at både respekten og tilliten er svekket, og kardinalspørsmålet for min del er hva dette vil bety for Berg i framtiden – kommer vi til å klare å forenes om noe som helst? Nå har jeg vært med i politikken lenge, så sjøl klarer jeg godt å leve med dette, og er fortsatt kampvillig for å forme en kommune som jeg tror på, men hva med rekrutteringen til politiske verv i kommunen?

Etter forrige ukes møte har varaordføreren fått mye støtte, blant annet fra Ap-politikerne Kay Erling Ludvigsen fra Lenvik og Jarle Heitmann fra Tromsø. Det setter han pris på.

– Den tverrpolitiske støtten sier meg at man er sjokkert over det som skjedde i Berg kommunestyre.

Står på sitt

Det var Ivar Mortensen som satte søkelyset på varaordførerens habilitet i kommunestyret i forrige uke. Habilitetsspørsmålet ble aldri behandlet, dette ettersom ordføreren stoppet debatten etter en prat med fylkesmannen. Mortensen er likevel fortsatt klar på at habilitetsspørsmålet lever i beste velgående i hans øyne.

– Han bor jo ikke i Berg, men i Lenvik, hevder Mortensen.

– Nergård står fast på at han har bostedsadresse i Mefjordvær?

– Det kan han hevde så mye han vil, men alle vet at han ikke fysisk bor der. Lovverket sier at man har sin bostedsadresse der man har sin overveiende del av overnatting eller hvile, og for varaordføreren sin del er ikke det i Mefjordvær, men i Lenvik. Dermed skulle han meldt utflytting, mener Mortensen.

Sak for skatteetaten

Politikeren fra Samlingslista poengterer også at det aktuelle lovverket ikke angår fylkesmannen, men skatteetaten.

– Er det ikke ufint å ta opp en slik sak i et offentlig møte som dette?

– Han burde ha forstått det, for han har fått mange meldinger om dette tidligere. Han hører ikke hjemme i Berg kommunestyre så lenge han ikke er bosatt i kommunen. Normalt skal man melde flytting etter åtte dager, men det har Nergård ikke gjort. Sånn sett er det en aldri så liten forbrytelse. Det var helt rett å melde ifra til kommunestyret om dette, understreker Mortensen.

– Hvordan kan dere være så sikre på at varaordføreren ikke bor i Berg?

– Vi går ikke rundt med spioner om natta, men det er veldig mange mennesker som har ringt og meldt om dette. Dersom Nergård hadde gått på talerstolen og sagt at han har en overveiende del av sine overnattinger i Mefjordvær kunne saken vært avlivet, men det gjorde han ikke.

Dårlig samvittighet

Mortensen mener at Nergård bør ha dårlig samvittighet over situasjonen.

– Kommer dere til å foreta noe videre?

– Nå er det ennå bare kort tid siden dette skjedde, så vi får se. Det er imidlertid sikkert at vi ikke er spesielt begeistret over å ha folk som ikke er bosatt i kommunen til å skulle forhandle om Bergs fremtid. Bor man ikke i kommunen skal man heller ikke sitte i kommunestyret, og da er man heller ikke valgbar til politiske verv i kommunen.