Frikjøring blir arrangert av NMK Midt-Troms opptil tre ganger i året. Snart er det klart for årets første på Aspelund trafikksenter.

– Det varierer hvor mange ganger vi får arrangert det, ettersom vi må ha mannskap for å passe litt på. Vi må også ha flaggvakter, slik at om det skjer det noe er vi på plass. Det kan være noen som overvurderer seg selv, særlig i begynnelsen av kjøringen, sier Roald Gout i NMK Midt-Troms til Folkebladet.

Står parat

Han påpeker at de vil være på plass og slepe løs de som skulle havne i snøskavelen.

– Det er klart en kan jo få litt skade i plastikken, men vi har tauebiler som står parat og kan rykke deg løs. Vi er aktivt ute å sier i fra om noen kjører for nær hverandre, og må vi gi tegn for ofte, så må de reise hjem. Tar man det litt rolig og ikke kjører på maksimal hastighet bruker det å gå helt greit, men det er klart at folk har fått skader på bilene sine, sier Gout.

Vi har kjøring i fire timer og mange sier dette er for kort tid. Men som regel blir de så slitne at de må reise hjem tidligere

Frikjøringen er for de som vil kjøre etter veitrafikkloven, men på åpen bane.

– Her kan absolutt alle komme å kjøre alt av personbiler og pickup. Det er stort sett de med bakhjulsdrift og firehjulstrekk som kommer. Det er jo det som er det artigste å kjøre. Det bruker å være mye folk, sier Gout.

Flere runder

Bilførerene får kjøre rundt ti kilometer per runde.

– Vi slipper 12-13 biler løs på banen samtidig, der de får kjøre fem runder. De kjører i det vi kaller yttersløyfa, som er den lengste veien. Vi har kjøring i fire timer og mange sier dette er for kort tid. Men som regel blir de så slitne at de må reise hjem tidligere, ler Gout.

Årsaken til at de arrangerer frikjøring på bane er for å unngå at dette gjøres utenfor sikre forhold.

– Politiet har oppfordret til at folk kan gjerne teste ut biler og sladde og drifte. Sistnevnte er jo en helt egen bilsport. Men da må dette gjøres på sikre plasser, så fremst grunneiere tillater dette. Det er viktig at slik kjøring gjøres under sikre forhold, slik at en ikke skremmer unger og gamle folk utenfor butikken, og det er derfor vi gjør dette, avslutter Gout.