Deres oppgave er å være et rådgivende utvalg, som har mandat til å komme med uttalelser, råd og anmodninger til kommunestyret.

- Vi skal tale de eldres sak og på den måten være med på å bevisstgjøre lokalsamfunnet om hva som må til for å tilrettelegge slik at alle føler seg inkludert, forteller leder av eldrerådet i Lenvik, Magne Lorentsen.

Få innspill

Nå ønsker de, og de fire andre medlemmene i Lenvik eldreråd å bli mer synlige.

- Vi ønsker å få eldre mennesker rundt omkring i kommunen i tale. Vi er deres talsmenn og vil mer enn gjerne å ta opp saker de kanskje har på hjertet, sier Svein Westvik.

- Mange vet kanskje ikke hva et eldreråd er, eller om det faktisk eksisterer, skyter Rigmor Berntsen inn.

For tro det eller ei. Et kommunalt eldreråd er et lovpålagt organ i hver kommune.

- Vi har således vært her i mange år, men vi har kanskje vært litt usynlige, sier de.

Det har i så møte ført til at eldrerådet ikke har fått inn de innspill de vil ha fra enkeltpersoner rundt om i kommunen.

- Er det da behov for et eldreråd?

- Vi mener absolutt det. Jeg tenker man bør utvikle og utvide rådet, slik at vi blir et reelt og velfungerende talerør for de eldre, poengterer Westvik.

- Ikke tatt på alvor

2016 har vært et år preget av mange saker for Lenvik eldreråd. Blant annet har fokuset på å etablere aktivitetssenter for eldre i gamle Finnsnes ungdomsskole stått sterkt.

- Det ble nedstemt i kommunestyret og er per nu en saga blott. Imidlertid er et aktivitetssenter noe vi skal fortsette å arbeidet for å få til, enes de om.

Westvik ser gjerne også for seg at politikerne kan komme med innspill overfor eldrerådet, om ting som kan arbeides med.

- Vi har rett og slett en følelse av at vi ikke blir tatt på alvor. Det går ofte veldig treigt hvis vi for eksempel ønsker å få en sak behandlet, sier han.

Planer

- Hva skal dere jobbe med i år?

- For å nevne noe, vi vil få de eldre og deres problemer og tanker fram i lyset. Det er mange sertifikatløse eldre som bor ensom ute i distriktene. Disse må vi arbeide for, slik at de kan være med og føle seg inkludert i hverdagen, svarer leder Lorentsen, legger han til før Berntsen tilføyer:

- Så har vi snakket om at møtene vi har, skal legges til distriktene også. Der har vi snakket om flere steder.