– Det har vært episoder med rusede personer som har kommet innom Bunnpris Gourmet og stjålet øl tidligere, men det var i fjor sommer at situasjonen begynte å eskalere noe voldsomt, forteller butikksjef Hilde Johnsen.

– Nå er dem innom stort sett hver dag og rundstjeler oss. Det er ikke den kjempestore aggresjonen, men det er fordi vi lar dem få gjøre hva de vil fordi de er ruset, sier Johnsen.

De butikkansatte er instruert til å ikke konfrontere folk i disse situasjonene, det til tross for at øltyveriet skjer nokså åpenlyst. Dette av hensyn til de ansattes sikkerhet.

– Vi har hatt en episode der to av våre ansatte, to unge jenter, ble angrepet av en ruset person da de skulle stenge butikken. De kom uskadd fra det, men det er klart at det var en veldig skremmende situasjon, sier Johnsen, som opplyser at det også har skjedd at enkelte av disse personene har svart aggressivt når de har blitt snakket til.

Problematisk gapahuk

Butikksjefen anslår at det er ei gruppe på fem til ti personer som står for «problematikken».

– Vi opplever at denne gruppa bruker gapahuken ved Finnsnesvannet som tilholdssted. Der, bare 50 meter unna oss, sitter de og drikker, og utover dagen blir de selvsagt bare mer og mer rusa og uberegnelige – det er ikke trivelig i det hele tatt, sier Johnsen.

I en periode på flere uker ble det hyret inn vektere til å patruljere butikken. Det hadde imidlertid ikke den store effekten.

– De satt der og holdt øye med når vekterne dro, og da kom de, forteller Johnsen.

Med tanke på hvordan situasjonen har eskalert, og hvor stort problemet er blitt, mener butikksjefen nå det er på tide at politiet tar grep.

– Vi har vært i kontakt med politiet tidligere, og fått beskjed om at vi må ringe når disse personene er i butikken. Det holder imidlertid ikke etter min mening. Her er det snakk om sterkt rusede personer, og vi vet aldri når det kan «klikke» for en av dem. Hva om det oppstår en situasjon og politiet kommer for sent? Noe sånt må ikke få lov til å skje, sier Johnsen som understreker at situasjonen er reellt utrygg.

Taper flere hundre tusen

Også distriktssjef Bjørnar Lockertsen i Bunnpris Gourmet bekrefter at situasjonen som råder er et kjempeproblem.

– Jeg har ansvar for 21 andre butikker spredt utover både by og land, men ingen andre steder har vi i nærheten av de problemene som vi opplever på Finnsnes. Selvfølgelig forsøkes det på å stjele øl andre steder også, men på langt nær på samme vis som her, sier Lockertsen.

Èn ting er at butikken taper flere hundre tusen kroner på stjålet øl. Et annet og viktigere moment distriktssjefen peker på er den utryggheten butikkens ansatte blir påført som følge av situasjonen.

– Det er fortvilende, og vi føler oss maktesløse. Vi kan jo ikke leie inn vektere til å konstant patruljere butikken – da kan vi like godt stenge butikken, poengterer Lockertsen.

Han påpeker også at stenging kan bli et reellt alternativ dersom situasjonen vedvarer.

– For sånn som dette kan vi ikke ha det for de ansatte.

Han har henvendt seg til Finnsnes lensmannskontor for å klage sin nød over situasjonen.

Politiet har strategien på plass

Første bud når det gjelder naskeri og tyverier er anmeldelse, sier regionlensmann Arnold Nilsen.

– Da får vi for det første oversikt, og for det andre vil gjerningsmennene bli straffeforfulgt og normalt ilagt straff, sier Nilsen.

Han forteller at politiets erfaring er at det kommer inn ganske få saker som gjelder rusmisbrukere som forsøker å tilsnike seg drikkevarer fra dagligvarebutikker.

– Men blir det anmeldt vil vi følge opp saken fra vår side. Nå er jeg kjent med at Bunnpris Gourmet mener å ha et større problem enn det vi har opplevd at er meldt inn. Vi har i så måte hatt gode samtaler og blitt enige om den videre strategien, sier Nilsen.

I første rekke er strategien nettopp at butikken må sørge for å anmelde ethvert naskeri/tyveri. I tillegg skal vil politiet stille opp ved enhver mistanke om tyverier og naskerier.

– Selvfølgelig skal vi bistå – det skulle bare mangle, understreker regionlensmannen.

Han påpeker også at de ansatte ikke trenger å gripe inn fysisk dersom de opplever slike situasjoner.

– Det butikken derimot kan sørge for er kameraovervåking for å dokumentere det som skjer, samt hurtig ringe oss. De jo heldig som er lokalisert midt på Finnsnes, kun ett-to minutter unna oss, poengterer Nilsen.