HAMN: Hamn i Senja søkte i februar i fjor om tillatelse til å etablere en bålcamp med bålplass og benker, samt et toalett og en flytebrygge med landgang på Kråkøya i Bergsøyan landskapsvernområde. Hensikten var å legge til rette for turister i forbindelse med guidede turer i Bergsfjorden.

I strid

Fylkesmannen i Troms mente imidlertid at tiltaket ville være i strid med verneformålet, og ga i vår tommel ned. Hamn i Senja påklaget avgjørelsen, og nå er ”fasiten” fra Miljødirektoratet klar. Avgjørelsen, som er endelig, gir ikke Hamn i Senja grunn til å juble.

”Direktoratet mener at tiltakene vil være i strid med verneformålet og vil påvirke verneverdiene nevneverdig, slik at vilkårene for dispensasjon ikke er oppfylt”, heter det i Miljødirektoratets avgjørelse.

Forsvarer vedtaket

I sin klage på Fylkesmannens vedtak uttrykket man fra Hamn i Senja overraskelse, skuffelse og forbauselse over mye av avslagets beskrevne forhold. Fra direktoratets side ”forsvares” fylkesmannens avgjørelse, og det vises til at fylkesmannen har fulgt saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven.

Ikke til fortrengsel

Styreleder og en av eierne av Hamn i Senja, Ole-Henning Fredriksen, har registrert direktoratets avgjørelse.

– Men ærlig talt har vi så mange prosjekter gående at jeg ikke har hatt tid til å se ordentlig gjennom den og begrunnelsen ennå, sier Fredriksen.

Han opplyser at de skal ha en skikkelig gjennomgang av saken til uka.

– For øvrig har vi en dialog med fylkeskommunen om bruken av Færøya. I den anledning pågår det en prosess for å se på mulighetene der for en bredere tilrettelegging også for oss næringsaktører, sier Fredriksen.

Bålplass

For på Færøya i Bergsfjorden er det allerede etablert en bålplass. Denne øya – og bålplassen – er imidlertid hyppig brukt av lokalbefolkninga.

– Vi har inntrykk av at det skal være mulig å få til en løsning der som også vi næringsaktører skal kunne benytte oss av, men vi er veldig opptatte av at det ikke skal oppstå noen brukskonflikt med den bruken vi har. Vår nærinsgbruk må ikke på noen måte oppfattes som fortrengsel for lokalbefolkninga, understreker Fredriksen.