Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Familien.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Gjør mitt beste.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Fiskeriministeren.

5. Hva er du redd for?

- Å bli syk.

6. Hva mangler i regionen?

- Bedre veier.

- - - - - - - - - -

– Plager alderen deg, Hallvard Tøllefsen?

– Nei, den plager meg ikke i det hele tatt. Jeg føler det som om jeg gjorde for 20 år siden, men alderen er der, det er den. Det nytter ikke å løpe fra den.

– Så du føler deg frisk og rask?

– Ja, jeg føler meg absolutt i god form. Jeg har ingen fysiske plager. Det er jo et ordtak som sier at alder, det er bare tall. Jeg føler ikke at jeg må sette meg og lene meg tilbake i godstolen. Gjør jeg det, tror jeg at jeg går raskere tilbake. Sunt arbeid har ingen vondt av.

– Har du brøyta lenge?

– Jeg starta på 60 tallet. Vi var to brødre som var i lag og vi drifta sammen. Vi var på havet også, så vi gjorde det slik en var ei uke på havet mens den andre brøyta og så bytta vi om.

– Fungerte det bra?

– Ja, det gjorde det. Vi holdt også på med mink i fem år, men det fungerte ikke så bra, det ble en dårlig butikk. Etter det drev vi noen år med lastebil. Det var også sånn midt i laget, så etter 17 år så slutta vi med det.

– Og så mista dere anbudet?

– Ja, etter ganske mange år hvor vi hadde fått anbudet på brøyting på Husøy, så mista vi det for fire år siden. Da vi mista anbudet, kjøpte jeg det utstyret som min bror hadde. Og nå, da det ble nytt anbud, fikk jeg det. Og for et år siden kjøpte jeg meg en ny hjullaster. Og nå, da jeg fikk anbudet gikk jeg til investering i en ny traktor også.

– Så nå er du klar til å ta fatt igjen?

– Nå ser jeg framover til en ny sesong og med nytt utstyr ser jeg opp og framover.

– Når begynner du å brøyte?

– Det beste er å være tidlig på morgenen. Jeg starter opp sånn i fem tiden og jeg rydder også på kaien på fiskebruket. Så når folk skal på arbeid eller barna skal på skolen eller i barnehagen, så er alt klart.

– Du er vel lommekjent på Husøy?

– Det kan jeg godt si. Jeg kjenner ruta meget godt, så det skal ikke være noe problem.

– Har du din bror med nå også?

– På dette anbudet skal jeg ha med meg en av mine sønner. Jeg går inn for å ta denne jobben på heltid og skal ikke være på havet, men har han som back up. Men når det blir vår, da har jeg en sjark som skal på havet igjen.

– Hva fisker du?

– Nå på høsten fisker jeg etter kveite og det er ikke det store fiskeriet, men det blir nå en og annen. Til tider flere. I dag fikk jeg ei kveite på 27 kilo. Det blir bedre ut på høsten. Det flytter seg med årstidene, men det er nå et veldig spennende fiske. Med den jobben jeg nå har påtatt meg, sier det seg selv at det blir mindre nå.

– Og på vårparten?

– Da blir det rognkjeksfiske for oss som driver med små båter. Men det fiske begynner ikke før ut i april.

– Hva med skrei?

– Det er det større båter som driver med og det fiske foregår til havs, så jeg har en litt for liten båt til å delta i skreifisket.

– Men notlaksefiske blir det?

– På sommeren drifter jeg med not etter laks. Det er ikke så mange av oss i dag, det er så store nedskjæringer på fisketiden. Men det er et interessant fiske. Det er ikke så mange i dag som kan sette ut ei dobbel laksenot.

– Hvor mye tid har dere til det fisket?

– Vi har totalt ni fiskedøgn og det er for lite. Og det er på slutten av sesongen, så vårt ønske er å få flere døgn. Linefiske etter laks ble det slutt på for mange år siden.

– Du var rene TV-kjendisen for noen år siden?

– Ja, jeg var jo det, da de spilte inn programmet ”Da damene dro”. Det var et styr med det. Man ble jo fotfulgt, både ute og inne. Man gjorde ting som man ikke var klar over og det ble mye humor ut av det. Og fremdeles blir man gjenkjent på mange plasser.

– Hvor dro damene?

– De dro til Malta og da måtte jeg klare meg aleine. Å stelle hus hadde jeg aldri gjort før. Jeg hadde vært utearbeidende og min kone innearbeidende.

– Var det ikke noe med en støvsuger?

– Jeg skulle støvsuge oppe på benken, men det som gleda mange var at jeg også var oppå skjærfjøla. Det har jeg fått hørt mage ganger.

– Og så var det oppvaskmaskinen?

– Jeg var usikker på hvordan jeg skulle starte den og sa vel noe slikt som at den var nok skikkelig dau! Men det ble orden på den også.

– Steller du hjemme i dag?

– Nei, min kone er kommet tilbake og har overtatt. Og jeg er tilbake i mitt gamle yrke.

– Du fikk hilse på kronprinsen for en tid siden?

– Det var litt av en opplevelse. Det var noe man aldri hadde trodd skulle skje. Han var en hyggelig mann å komme i kontakt med. Han hadde ønsket å treffe noen eldre fiskere da han var her på besøk for en fire år siden.

– Hvem er du?

– Jeg er født i Trælvik og bodde der til jeg var ni år. Da flytta vi til Husøy og her har jeg bodd siden. Da vi flytta hit, var det bare bygd tre boliger, så jeg har fått med meg utviklingen opp gjennom årene. Da jeg var ferdig med folkeskolen, bar det rett i fiskebåten.

– Trives du på Husøy?

– Ja, jeg kan ikke tenke meg noen bedre plass å være på. Her vil jeg være til jeg forlater denne verden. En fin liten plass å vokse opp på. Som liten starter man som tungeskjærer og så utvikler man seg oppover.

– Har du noen hobbyer?

– Nei, det har jeg ikke.