Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

– Kultur.

2. Hva gjør du for miljøet?

– Litt for lite.

2. Fisk eller kjøtt?

– Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

5. Hva er du redd for?

– Ingen ting.

6. Hva mangler i regionen?

– Sans for estetikk.

------------

– Hvordan var det å stå på scenen i den Norske Opera, Roy–Frode Løvland?

– Det var fantastisk fint. Det var jo en ære å bli invitert til å bli med. Dette er Anneli Dreckers sitt opplegg. Det starta med min oversettelse av Arvid Hanssens dikt til engelsk, men det er fullt og helt hennes fortjeneste at det har gått hele vegen fram til den store nasjonale scenen. Så det er det jeg legger i at det var en ære å bli invitert til å få kunne peke på opphavet til sangene, nemlig Arvid Hanssen.

– Hva snakka du om?

– Jeg snakka om at Arvid Hanssen var en mester til å se det genuint poetiske i hverdagen. Og at jeg håpet at den kjernen av poesi hadde overlevd min oversettelse. Så presiserte jeg at Anneli hadde stått for musikken og at både hennes og mitt utgangspunkt var Arvid Hanssens poesi.

– Har du oversatt mange av Arvid Hanssens dikt til engelsk?

– De diktene jeg har oversatt helt ferdig er omkring 30, men jeg har en liten hobby som går ut på at når jeg leser dikt prøver jeg ut hvordan de klinger på engelsk eller svensk. Fra hobbyområdet til en seriøs oversettelse er det veldig mye arbeid. Inkluderer du disse hobbyoversettelsene, har jeg vel oversatt omkring 100.

– Svensk?

– Jeg har vokst opp i Sverige og jeg har oversatt et par Arvid Hanssen diktsamlinger til svensk. Men det er bare en slags lek, som om når du løser kryssord.

– Er de diktene som er oversatt til svensk kommet ut i bokform?

– Nei, det er bare du og jeg som vet om det foreløpig!

– Og på engelsk?

– Det er bare boken "???????" som er kommet ut foreløpig. Det virker som CD–ene til Anneli blir de neste. Jeg oversetter og hun tonesetter, men de nye oversettelsene er ikke kommet mellom to permer. Jeg har ingen konkrete planer om å gjøre det, men det hadde vært artig.

– Er du ikke redd for å miste poesi når du oversetter?

– Når man går fra et språk til et annet, må man godta at noe poesi blir borte, men forhåpentligvis skapes det ny.

– Har du laga dine egne melodier til Arvid Hanssens dikt?

– Ja, ganske mye faktisk. Jeg har gitt ut en CD basert på Arvid Hanssens dikt for barn. Den heter Trollmøte. Den spilte Lise og jeg inn på Cuba.

– Men du har tonesatt flere?

– Jeg har tonesatt nok til en hel konsert og jeg har faktisk hatt en konsert i Kulturhuset på Finnsnes med de melodiene.

– Har du planer om å gi de ut på et CD?

– Det har jeg ikke, i alle fall ikke enda. Men jeg må nok innrømme at det er en drøm. Men man kan jo bruke sangene selv om de ikke er utgitt på CD. Og det gjør jeg.

– Du har vært med i prosjektet ”Kor Stort”?

– Ja, jeg og mange andre har under ledelse av min kone Lise Løvland, fått oppleve å synge i et digert kor som de kalte ”Kor Stort”. Og jeg tror ikke man kan se for seg hvor klartenkt og musikalsk man må være for å lede et slikt kor. Lise er virkelig unik i sin evne til å dirigere kor.

– Hva var ”Gnist”?

– Det var et initiativ fra rektor på Skøelv skole. Han ønsket å sette opp en musikal på skolen med alle elevene involvert. Og da skrev jeg musikalen og så gikk jeg inn i hvert klasserom og lagde sanger sammen med elevene. Det var en utrolig artig prosess og det ble et meget bra resultat som ungene med rette var stolt av.

– Konsert på Berg?

– Lise og jeg kjøpte et nedlagt gårdsbruk som stod og forfalt på Berg på Dyrøy. Det var der de spilte inn filmen ”Søsken på Gud jord”, basert på Arvid Hanssens bok. Det holder vi på å pusse opp og der har vi en konsert hver sommer. Da er det hele familien som er med. Lisa spiller trombone og synger, vår sønn Oliver er på trommer, vår sønn Isak på bass, mens våre døtre Emma og Sunniva er med og synger. Selv spiller jeg gitar og synger. Og så må jeg ta med at hele storfamilien Dahlø stiller med blåsere.

– Du kom hit som lærer?

– I 1995 fikk vi vårt første barn og flytta til Sørreisa. Jeg begynte da å jobbe som lærer på Sentralskolen i Sørreisa.

– Trivdes du å jobbe som lærer?

– Veldig godt. Jeg jobba totalt 14 år som lærer og selv om jeg ikke var ansatt som musikklærer, ble det nok mye musikk.

– Og så har du vært rektor?

– Jeg hadde en kort karriere som ”stand inn” rektor på Gottesjord skole.

– Og nå er du daglig leder i Metodistkirka?

– Jeg er faktisk prest, selv om jeg har studier foran meg. I Metodistkirka har man en slik ordning at man kan jobbe mens man studerer.

– Men du kan ikke døpe?

– Jo, det kan jeg nå. Metodistkirka her også en slik ordning at det første året var jeg under ledelse av en annen prest og da kunne jeg ikke døpe eller gi nattverd. Men nå er jeg utnevnt til prest og da kan gjøre det også.

– Og du kan vie folk også?

– Ja, som metodistprest har jeg fullmakt fra fylkesmannen til det.

– Hvorfor Metodistkirka?

– Fordi det har gått i arv. Jeg har vokst opp i Metodistkirka fra jeg var liten og da jeg kom til Finnsnes opplevde jeg miljøet i kirka som veldig godt å være med i.

– Hvorfor slutta du som lærer?

– Etter en tid følte jeg at jeg brukte for meget tid på skriving og musikk til at jeg klarte å kombinere begge deler. Så da sa jeg opp og begynte som frilans. Da begynte jeg å skrive tekster til svenske og danske jassmusikere. I tillegg gjorde jeg egne konserter i liten og stor skala.

– Hvem er du?

– Jeg er født i Stavanger, men flytta en del under oppveksten. Det ble Flekkefjord, Fredrikstad og ti år i Østersund, Alingsås og Stockholm i Sverige, før vi flytta til Kristiansand. Der begynte jeg på lærerskolen og der traff jeg Lise.

– Hobbyer?

– Musikk og skriving.