ELVENES: Salangen kommune har lagt ut varsel om planarbeid vedrørende oppstart av reguleringsplan for Arena Elvenes. Blant annet gjelder dette å legge til rette for en flerbruksarena på Elvenes der etableringen av dragracebane av internasjonal standard tilknyttet flystripa er helt sentralt.

Motsetter seg planene

I denne forbindelse har fire grunneiere engasjert advokatfirmaet Rege & Wibe på Finnsnes for å stoppe planene. De mener den eksisterende bruken av flystripa allerede medfører en betydelig støybelastning for både grunneiere og bygdesamfunnet for øvrig. En ytterligere utvidelse av aktiviteten vil medføre en forverring. De motsetter seg derfor på det sterkeste at planarbeidet godkjennes.

– Istedenfor å ivareta egne innbyggere kjører de fram særinteresser for de med god økonomi i Narvik, Harstad og Tromsø. Det er helt fantastisk hvis dette går gjennom med tanke på at de folkevalgte er valgt inn for å ivareta kommunens innbyggerne, sier Ståle Tunheim som er oppvokst på Elvenes og har fritidshus der.

– Og hvor er landbrukskontoret i denne saken. Det dreier seg jo om et landbruksområdet, fortsetter han.

– Hele formålet da kommunen overtok var å legge tilrette for friluftsliv og åpne opp for allmennheten. Å etablere et motorsportssenter er noe helt annet. Kommunen hadde ikke fått overtatt den gangen med disse planene, sier grunneier Johnny Tunheim.

Ikke rettmessig

De mener også at dagens bruk av Arena Elvenes har umuliggjort deler av bruken av grunneiernes egne eiendommer, som både forringer bruksmulighetene og verdien av disse. Dette gjelder blant annet flere veier grunneierne mener de eier sammen med kommunen og har rett til å bruke ut fra tinglyste delings- og skylddelingsforretninger for eiendommen fra 1879 og 1917. De hevder at etableringen av flystripa hindrer deres rettsmessig bruk og at det har skjedd uten at de er forespurt om å avstå fra sin bruksrett. Derfor mener de den eksisterende bruken ikke er rettmessig, den strider mot rettigheter grunneierne er gitt i dokumenter som er tinglyst på eiendommen.

Kjører saken langt

– Ingen har spurt meg som grunneier med rettigheter om jeg vil ha dragracebane her. Vi ønsker ikke være tverr, men vi har prøvd å ta opp disse sakene med kommunen i 10 år uten å lykkes med å få dem til å se på papirene. Nå har vi ikke lenger tiltro til ledelsen i Arena Elvenes. Vi har gitt opp. Men vi kommer til å kjøre denne saken så langt vi må, sier grunneier Torbjørn Enoksen.

OPPGITT Torbjørn Enoksen er oppgitt over kommunen og ledelsen i Arena Elvenes.

– Når vi tar helg og det er godvær er det godt å ha det litt stille og rolig, men her er det støy hele sommeren, fortsetter han.

Ikke etablert dialog

Grunneierne er også klar på de er sterkt uenig i kommunens fremgangsmåter etter de tok over den gamle militærleiren i 2006. Blant annet ble en brakkerigg som sperret hovedveien satt opp uten at det ble etablert dialog med grunneierne i forkant. Nå krever de at kommunen innen 15. oktober lager vei rundt brakkeriggen de kan benytte seg av. Skjer ikke det krever de hele brakkeriggen fjernet innen utgangen av året.

BRAKKERIGG Grunneierne trekker frem denne brakkeriggen som ble satt opp midt i veien uten at de ble spurt.

– Da forsvaret eide Elvenes Leir var det aldri problemer rundt dette. De anerkjente de rettighetene vi har i alle år, sier Enoksen.

Ett argument er også kirkegården som ligger nært og da kommunens plikt til å ta særlige hensyn i forhold til støy.

Utfordrer kommunen

De mener også at 100-meters grensen til det vernede vassdraget overhodet ikke er hensyntatt både i forhold til flystripa og dragracebanen. Et annet argument er at det på område befinner seg sjeldne rødlistede fuglearter og at det er et vernet lakseførende vassdrag på eiendommen.

Advokat Cato Simonsen ved Rege & Wibe utfordrer kommunen i merknadene til å komme med dokumentasjon om de mener grunneierne ikke har slik bruksrett til veiene som grunneierne hevder.

Planleggeren: – Skal utrede støy

SJØVEGAN: Kommuneplanlegger Tore Uthaug i Salangen kommune ønsket ikke nå å kommentere i avisa utspillene rundt eiendomforhold og eventuelle rettigheter for eiendommen.

TOTALVURDERING Kommuneplanlegger Tore Uthaug sier at det kommer en totalvurdering av støyproblematikken.

– Vi skal gi advokatene et svar på dette i løpet av neste uke. Ser en bort fra de eiendomsforholdene, de rettighetene som tas opp i brevet fra advokatene er vi jo i en tidlig fase i forhold til reguleringsplanen, og høringene har gitt en del innspill til planprogrammet. En god del er også allerede justert i forhold til dette. Blant annet støyproblematikken. Vi velger en totalvurdering av støyproblematikken der vi tar med alle elementene. Det vil komme en utredning og en samla vurdering. Denne jobben vil en støyfaglig konsulent gjennomføre. Vi skal også ta inn en konsekvensutredning i forhold til påvirkning på friluftslivet, sier Uthaug.

– Det er jo fremover nå at det skal avgjøres om det er mulig å gjennomføre det som er planlagt, om det er mulig å gjennomføre etablering av en dragracebane. Og under hvilke rammer det kan i tilfelle gjennomføres. Det er prosessen frem mot en konsekvensutredning som vil ha betydning, ikke hva en mener akkurat nå, sier han.

I forhold til konsesjonen for flyplassen som ble gitt 2009 hevder grunneierne at de ikke ble hørt.

– Her har kommunen kun søkt Luftfartstilsynet. Og det er Luftfartstilsynet som gjennomførte prosessen videre. Den delen av prosessen har ikke kommunen ansvar for, sier Uthaug.

– Kommunen kjøpte Elvenes leir i 2006, med en ambisjon om å få til utvikling. Det har dermed over tid vokst frem et tydelig behov for å få en godkjent reguleringsplan for området. Vi har nå tatt grep og startet reguleringsprosessen for å få en nødvendig avklaring på saken, sier rådmann Frode Skugggedal.

- Jeg har personlig hatt flere møter med de nærmeste grunneierne, det har vært gjennomført folkemøte der vi har registrert bekymringene som reises. Vi har også sett at det er flere som hevder å ha rettigheter på området, fortsetter han.

- Innspillene som nå er kommet vil tas med i det videre arbeidet med reguleringsplanen. Vi gjennomfører derfor en åpen og inkluderende prosess som er i henhold til plan og bygningsloven og vi ser at det er et lokalt engasjement i saken. Det synes jeg er bra, avslutter Skuggedal.

Klaget på konsesjon

ELVENES: Det er utvilsomt motstand i bygda for planene og eksisterende aktivitet ved Arena Elvenes. Beboere og berørte parter ved Elvenes i Øvre Salangen har påklaget konsesjon for å anlegge, drive og inneha flyplassen på Elvenes. Samferdselsdepartementet som mottok klagen har bedt Luftfartstilsynet ta stilling til saken. Nærmere 50 personer skrev under klagen.