BOTNHAMN: ”Når det nå skal utarbeides nytt anbud på ferger i Troms, ber vi om at Troms Fylkesting ser behovet og tar med seg uttalelser og planer som er forankret og vedtatt også i Troms fylkes egne reiselivsstrategi”, heter det i uttalelsen om Senja-fergene, som Visit Senja har sendt ut til alle representantene i Troms fylkesting, samt til Troms fylkestrafikk.

I uttalelsen poengteres det hvilket godt og viktig sommertilbud for befolkning og reiseliv fergene har vært nå i 17 år.

”NHO reiseliv, Troms Fylkeskommune, kommuner, regionråd og næringslivsgrupper har alle i sine uttalelser og planer presisert hvor viktig Senja-fergene er for reiselivet og vekstpotensialet i regionen. Hurtigrutas direktør har uttalt at muligheter for samarbeid på land, og utvikling av gode reiselivsprodukter for deres turister, er avhengig av fergene”, poengteres det i uttalelsen, som Visit Senja fremmer på vegne av de fire Senja-kommunene Lenvik, Tranøy, Berg og Torsken.

Det vises til at trafikken mellom Botnhamn og Brensholmen over år har økt, og tiltrukket seg bobiler, busser og sykkelturister.

”Fergeleiene på begge sider har blitt forlenget for å kunne ta imot større ferge som kan ta imot den økte trafikken. I 2013 var det forhåndsbestilt plass til 120 turistbusser - i dag er det halvert. Etter år med for små ferger og stor usikkerhet velger nå turistene andre ruter”, heter det i uttalelsen.

– Dårlig rykte

Videre pekes det på at ferga fra Skrolsvik til Harstad ikke har gått de siste årene, samt at ferga fra Gryllefjord til Andenes går over en værhard og til tider ustabil strekning.

”I årene Troms Fylkeskommune har eid og finansiert Senja-fergene har man skapt et dårlig rykte og, til tross for økning i antall reisende, har man valgt å levere et ustabilt tilbud med for liten ferge i forhold til etterspørselen. Dermed har man også forhindret en mulig økning i antall brukere. At man ikke har ferge mellom sør-Senja og Harstad-regionen et stort tap for reiselivsnæringen i Senja-regionen”.

Fra Visit Senja vises til også til at Senja-fergene i snart to tiår har vært et ”prosjekt”, som har vært utredet nesten årlig.

”Det er nå på tide at man konkluderer og iverksetter permanent tilbud”, konstateres det.

– Stabilt tilbud

Det poengteres at både reiseliv og næringsliv i Senja-regionen er avhengig av et stabilt, forutsigbart og godt tilbud. Et tilbud med gode fasiliteter, både på hurtigbåter og ferger i Troms.

”Helårsferge mellom Botnhamn - Brensholmen og Skrolsvik – Bjarkøy vil kunne bidra til å gi et helhetlig og et sammenhengende stabilt tilbud som knytter regionene sammen langs kysten. På denne måten vil også Senja få delta i den store økningen i turismen i landsdelen. Muligheten til å reservere plass, større ferger i høysesong og bruk av riksveifergetakster, vil øke trafikken og bidra til forutsigbarhet og stabilitet for nasjonalt og internasjonalt reiseliv”.