– Jeg begynte i åtte-ti-årsalderen å fiske sjøbørting, og på begynnelsen av 70-tallet begynte jeg aktivt med laksefiske. Jeg får det liksom ikke ut av blodet, forteller Winther.

Men gleden med å fiske i Lakselva er ikke lengre den samme for Winther. Nå er han oppriktig bekymret for fremtiden for elva.

– Oppdrettslaks og luseplager har blitt et økende problem. I år er det allerede tatt flere oppdrettslaks, og fiskesesongen er bare et par døgn gammel, forteller Winther.

Han forteller at det er mye villaks, og at han har sette masse sjøørret.

– Men det er deprimerende med all den rømte oppdrettslaksen som går opp i elva. Det er 20 år siden vi opplevde dette for første gang, men de ti siste årene har det eskalert. Verst var det i 2008. Da ble det tatt store mengder med oppdrettslaks, og det er absolutt blitt et problem, forteller han.

Slutt på mark

Winther forteller at det mest effektive midlet for å få bukt med oppdrettslaksen, er å fiske med mark, men det er ikke lov lenger.

– Dette var det eneste tiltaket som var effektivt, forteller han.

Det er ikke bare oppdrettslaksen som bekymrer Winter. Lakselusa er ifølge han også et problem.

– På grunn av lakselusa blir tilkomsten av smolt for liten til elva, og dette i kombinasjon med oppdrettslaksen er ødeleggende for elva hvis det ikke stopper, sier Winther.

Nettopp med dette i minne er ikke Winther, og ifølge han alle som fisker i Lakselva, særlig fornøyd med at det nå er gitt konsesjon til et oppdrettsanlegg i Bjørga.

– Det er i utløpet av Lakselva og kommer nok til å merkes her. Det er rett og slett ikke bra at det legges oppdrettsanlegg inne i trange fjorder. Det går ut over de lakseførende vassdragene som ligger i området. Når man da i tillegg vet at området i Gisundet var definert som en nasjonal laksefjord, er det irriterende at dette er opphevet av kommunene og fylker, sier han.

Juvelen

Den vante laksefiskeren forteller at argumentet som ofte blir brukt i forbindelse med oppdrettskonsesjoner, er arbeidsplasser.

– Hva med arbeidsplassene som kommer som følge av fritidsfiske. De som er tilreisende skal både bo, ha mat og kanskje kjøpe fiskeutstyr, og det er ikke reint få i løpet av en sesong, sier han.

Nå er det ikke slik at Winther mener det er blitt helt håpløst for de som er ihuga laksefiskere i det 2,7 mil lange vassdraget.

– Det er masse fisk i Lakselva, både villaks og ørret og andre slag, men jeg er bekymret for hvordan det vil være om ti år. Jeg kan ikke skjønne annet enn at villaks og oppdrettslaks skal kunne leve side om side båre ikke på den måten vi ser nå. Det som er faren er hvis oppdrettsanlegg legges for tett opp mot de lakseførende elvene. Får man da rømming fra anleggene har man vassdragene fulle av oppdrettslaks, og det mener jeg vi må klare å unngå.

Winther mener at Senja er en perle, og at for han og de andre ivrige laksefiskerne er Lakselva juvelen.

Stein Kyrre Winther fisker laks i Lakselva på Senja Foto: Stian Jakobsen