FINNSNES: Som 16-åring kom kurdiske Hiwa Shariatzadeh til Norge. Syv av de åtte årene han har vært i landet har han bodd på Finnsnes, hvor han har engasjert seg aktivt i flere lag og foreninger. Etter å ha fått endelig avslag på asylsøknaden fra Utlendingsnemda (UNE), har han nå sett seg nødt til å forlate Finnsnes i frykt for å blir kastet ut av landet.

– Han måtte gå i dekning da politiet kom og skulle kaste han ut. Nå har han forsvunnet fra Finnsnes fordi han frykter for konsekvensene av å bli sendt tilbake til Iran, forteller Tommy Myklebust, daglig leder i Frivilligsentralen i Lenvik.

Folkebladet-TV: - Rømte fra Finnsnes for å gjemme seg fra politiet

– Et stort tap

I sin tid på Finnsnes har Hiwa engasjert seg stort i lokalmiljøet i Lenvik, blant annet i Frivilligsentralen.

– Hiwa har vært styremedlem og veldig engasjert og aktiv på møtene. Han er en engasjert og flott ung herremann som har bidratt mye i styremøtene og i det arbeidet som gjøres av frivilligsentralen, forteller styremedlem Elin Byberg.

– For oss er det et stort tap at Hiwa har blitt borte. Hiwa har et stort hjerte for eldre, han har jobbet mye med asylbarn og sårbare grupper, og et sånt menneske trenger vi her. Derfor er vi nå nødt til å vise at vi ikke kan tappes for slike ressurser. Dette er mennesker vi trenger for at et lokalsamfunn skal være varmt og inkluderende, sier Myklebust.

Turn-trener

Også i idrettsmiljøet har Hiwa i aller høyeste grad vært involvert, og vil bli dypt savnet.

– Hiwa kom til oss som 16-åring for mange år siden. Han startet som turner og vi skjønte fort at han var en engasjert fyr. Han ble tatt med og er per i dag en av de aller mest skolerte trenerne vi har. Han er veldig frempå, positiv og virkelig et forbilde. Det er ikke bare å finne en som han, konstaterer leder i FIL Turn Morten Karolius.

– Han dukket opp på trening og satset fra begynnelsen av. Han har bidratt mye og utviklet mange unge turnere, legger Heidi Dahl Gundersen til.

Fakkeltog

Mange av de som kjenner Hiwa og ønsker å vise han støtte, har opprettet en gruppe på Facebook for et fakkeltog på torget på Finnsnes søndag.

– Noen av oss har kontaktet advokater for å se på muligheten for å anke den avgjørelsen UNE har tatt i saken. Om det fører frem får fremtiden vise, men det er klart at dette er en stor påkjenning for Hiwa akkurat nå, og slike juridiske prosesser kan ta tid. Derfor håper jeg virkelig folk kan møte på søndag. Dette handler først og fremst om Hiwa, men også andre med liknende saker som hans, sier politiker Jasmin Agovic-Nordaas(V).

– En del av oss

For mange virker det brutalt at en person som på åtte år i Norge har skapt seg et nytt liv og blitt en del av et lokalsamfunn plutselig skal sendes vekk.

– Hiwa har betydd mye for mange i Lenvik, også i det politiske miljøet som medlem i AuF. Han har vært her i de årene der man formes kanskje aller mest. Det er klart at han har blitt en del av det norske samfunnet og er en del av oss. Det er så mange av oss som kjenner han, og det han kjenner er det som er her på Finnsnes. Det er her han har vennene og omgangskretsen sin. Det er her han har livet sitt. Nå må han på en måte begynne på nytt inn i en usikkerhet, hvis det her skulle bli slutten og han må ut av landet. Det synes vi er veldig feil, sier Kay-Erling Ludvigsen(A).

Folkebladet har vært i kontakt med UDI og UNE som ikke kan kommentere enkeltsaker uten samtykke. Det har ikke lyktes Folkebladet å komme i kontakt med Hiwa, som nå skal befinne seg i Oslo.