Ida og Johan tolker Bob Dylan på nordnorsk

Som kjent fikk Bob Dylan Nobelprisen i litteratur 2016 for å ha skapt nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen. Ida og Johan fremfører viser innenfor folk-tradisjonen og har også et band som fremfører folk og country, men det er Dylan som er hjertebarnet.

– Ja, at Dylan skulle få Nobels litteraturpris var ikke noe vi hadde regna med, selv om vi naturligvis er enige i beslutninga. Det er gledelig å se at litteraturprisen endelig også inkluderer musikkpoesi, sier Johan Aarstein.

Hyppig blues

Bob Dylan har ordet «blues» på minst 23 låt-titler og to albumtitler. Når duoen synger «Tangled Up In Blue», har låten fått et fint, poetisk språk.

Og æ huske æ sto i veikanten drøppanes våt av regn Æ hadde tænkt å fær sørover og æ tolka det som et tegn At alt æ eide va vått eller ugjennomtrengelig blått

– Jeg prøver å eksperimentere litt med vokalteknikk fra bluesen og bruker noen blå toner, forteller musikkstudent Ida som allerede fire-fem år gammel kunne nordnorske viser på rams, med «Boknakaran» som favoritten, smiler Ida, opprinnelig fra Målselv.

Hun forteller at hun nå studerer ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

Dylan i samtida

Dylan ble oppført på nordnorsk for første gang for over tre år siden. De to artistene var med andre ord ute med sine hyllester av artisten i god tid før 75-åringen — som fyller år 24.mai — ble beæret med den fremste litteraturprisen i verden.

Ida og Johan forteller at det har vært viktig å unngå å tvinge Dylans tekster inn i samtida, men i et landskap de to føler seg hjemme i.

/Vi kjørt Skodan æ hadde så langt den gikk tel vi dumpa den bak en butikk/ /Skilte lag på en mørk, trist kveld, bærre glad førr den tia vi fikk/

(Bob Dylan / Johan Aarstein)

Duo på hjul

Og kjørt har de, om ikke i en Skoda; Senja, Lofoten, Finnmark, Drammen, Bergen, Oslo…

– Vi har vært overalt, sier Johan, men legger til at de gjerne skulle vært i sørpå, altså på Sørlandet.

Johan visualiserer Dylans tekster før han arbeider frem sine versjoner, dermed oppstår noe helt nytt. Det er snakk om en dylansk oase når de to igjen tar med seg gitar, munnspill og stemmeprakt til teatret.

Musikkstudent Ida Løvheim kunne nordnorske viser på rams allerede som fire-femåring, «Boknafolket» var favoritten. Foto: David González