På tross av stor motstand mot bompenger i befolkningen, settes snart Tromsøs nye bomringer i drift. Det selv om det er brudd i forhandlingene om byvekstavtalen.

Prisen for én passering er 12 kroner utenom rushtid, og 36 kroner i rushtiden for takstgruppe 1. For takstgruppe 2 er prisen det dobbelte.

Blir fort dyrt

Det blir fort dyrt for dem som befinner seg i distriktene utenfor sone 1, men enda dyrere blir det for bombrikkeselskapet SkyttelPASS AS, som må ta regninga dersom ikke folk bestiller bombrikker.

Med utgangspunkt i avtalen de har inngått med Bompengeselskapet Nord AS, har SkyttelPASS bestilt bombrikker som nå ligger klare til å sendes i posten fra kontoret i Bergen. Dersom ikke folk bestiller bombrikker fra dem, eller hvis hele bompengeprosjektet skrotes, går selskapet på en økonomisk smell.

– Vet du noe mer om hva som skjer fremover, spør Raa på telefon til iTromsø.

Uvanlig motstand

Raa sier SkyttelPASS AS har merket en uvanlig motstand i kommentarfeltene på Facebook i det siste, noe de verken har vært vant til eller forberedt på.

– Det er mye negative kommentarer i forhold til det vi har vært vant til. Vi opplever ikke så mye motstand på kundesenteret foreløpig, det er antakelig lettere å skrive kommentarer når man er sint, sier han og legger til:

– Det er synd at folk ikke klarer å skille, vi bestemmer jo ikke at det skal være bompenger.

Skal dekke kostnadene

SkyttelPASS AS i Bergen er et datterselskap av Skyttel AS. SkyttelPASS leier inn ansatte fra Skyttel, som har 39 ansatte tilgjengelig. Til vanlig har SkyttelPASS syv kundebehandlere i arbeid, men operer med ti årsverk.

De sender ut bombrikker til hele landet, som én av flere aktører. En bombrikke koster dem 160 kroner pluss moms, og inntektene fra salget av bombrikkene dekker mesteparten av kostnadene. I tillegg får de 1,75 prosent av det som kreves inn av bompenger, som går til drift, lønn og avgifter.

– Vi får ikke dekket totalkostnadene våre sånn som det er nå, sier Raa.

Dersom du velger å bestille bombrikke fra SkyttelPASS, koster brikken 200 kroner, og beløpet dekker også frakt.

Dette må du vite

Skulle du føle deg fristet til å boikotte bompengene, må du nesten parkere bilen og ta fram sykkelen, eller ta buss. Ettersom busstilbudet i distriktene er dårlig, kan du som et alternativ holde deg hjemme.

Med elbil betaler du 50 prosent mindre enn med bensin- og dieselbil. Dersom du kjører gjennom bomringene uten bombrikke, får du uansett regning i posten. Velger du å overse regninga, går den til inkasso.

Det finnes altså ingen vei utenom, og du gjør derfor lurt i å bestille bombrikke i tide. Tromsø kommune opplyser på sin nettside at bomstasjonene forventes å være i drift før jul 2022.

Slik skaffer du bombrikke:

  1. Finn et bombrikkeselskap, og bestill bombrikke. Brikken sendes med en gang avtalen er inngått, og går med vanlig postgang.

  2. Når brikken er bestilt, kan du sette i gang prosessen med andre søknader. Dersom du for eksempel er forflytningshemmet (av helsemessige årsaker), kan du slippe å betale bompenger. Søknad sendes til Bompengeselskapet Nord AS.

  3. Når bombrikken kommer i posten, monterer du den i bilen i henhold til medfølgende bruksanvisning.

Dersom du har bombrikke med aktiv avtale fra før, kan du fortsette å bruke denne.

Mer info om bompengene finner du på Tromsø kommunes nettside.