Med en synlig skuffelse var Torvanger blant de mest kritiske i forsamlingen etter at fiskeriminister Cecilie Myrseth hadde lagt fram kvotemeldingen.

- Nei! At mannskapet i trålflåten skal betale for at båter under 11 meter skal få større kvote, det synes jeg ingenting om, sier Torvanger til Kyst og Fjord.

Stor kostnad

Fiskebåt har regnet ut at forslaget om å hente åpen gruppe-kvantumet «fra toppen» vil koste hver fisker i havflåten 50 000 kroner i direkte lottinntekt. Organisasjonen har hele tiden gjort det klart at de vil akseptere at den gamle trålstigen i torskefisket innføres, men har vært svært tydelige på at de ikke vil delta i spleiselaget for åpen gruppe.

Får konsekvenser for industrien

Torvanger og Fiskebåt mener flytting av fisk fra større båter til den minste flåten kan få negative konsekvenser for industrien.

- Det vil gi større sesongvariasjoner, med en mer væravhengig flåte, skape større torskeavhengighet, og mindre forutsigbarhet for å drive industri, sier Torvanger.

Hører sammen

Han er ikke like overrasket over at kvotemeldingen ikke berørte leveringspliktene, men sier det var forventet på grunn av kompleksiteten i pliktkvotene.  Samtidig er han skuffet over hvor lite fokus industrien har fått i meldingen.

- Det var veldig lite industri, i forhold til verdiskapning, sier Nergård-sjefen som savner en mer helhetlig tilnærming til næringen.

Han mener fiskeri og industri henger så tett sammen at det helt klart hører hjemme i en kvotemelding.

Styreleder i Fiskebåt, Christian Halstensen mener regjeringa avviker fra selve samfunnskontrakten. Foto: Regjeringen.no

«De hadde én jobb...»

Under debatten etter fremleggingen av meldinga fredag var styreleder i Fiskebåt, Christian Halstensen hard i sin dom over forslaget om ny ressursfordeling:

– Bak ressursfordelingsstabiliteten, den linja Fiskarlaget har trukket opp, ligger det et massiv rasjonale: Det er stor argumentasjonsovervekt for at ressursfordelingen må ligge fast. Det ligger både i ei generell forutsigbarhet for næringa, men det gjelder enda mer etter innføringen av struktuordninga. For det at vi ikke holder fast ved ressursfordelingen vil gjøre ressursfordelingen vanskelig og meningsløs.

– Det ligger som et premiss under den tilpasningen næringen har fått ansvaret for å ta, og da var politikere og forvaltning sin ene oppgave å holde ressursfordelingen fast. Det mener jeg var en del av samfunnskontrakten, og dette er et avvik fra det.

Også Fiskarlagets leder Kåre Heggebø gjorde det klart at Norges Fiskarlag ikke kan gå inn for den endring av fordeling mellom hav og kyst som stortingsmeldinga legger opp til.