Kommunen skulle egentlig gå inn med åtte millioner i båthavna i Olderhamna. Kostnadene har nå, fire år etter det første vedtaket, havna på 32 millioner kroner. Den unisone tonen fra kommunestyresalen var at man følte seg låst til å vedta pengene, for å ikke strande prosjektet.

Dersom havna ikke ble ferdigstilt, ville det medføre at Lenvik måtte tilbakebetale tre millioner kroner i momskompensasjon. Med 17 mot 14 stemmer vedtok de også å prøve å øke inntektene gjennom å øke avgiftene brukerne av havna. Dette med håp om å kunne drive havna etter selvkostnad. Det vedtatte forslaget ble fremma av Senterpartiet.

Timing

Den økte lånsbelastninga gir kommunen driftsutgifter på 1,1 millioner kroner årlig.

– Jeg synes det her er en forferdelig vanskelig sak. Ikke minst med timinga med innkjøpsstopp, og elevene som ble nekta buss og fikk utflukten stoppa, sier Kay-Erling Ludvigsen (Ap), og viser til skoleklassen ved Kårvikhamn som fikk stoppa klasseturen, grunnet innkjøpsstoppen Lenvik har innført grunnet anstrengt økonomi.

Nye forhandlinger

Et av punktene i vedtaket var å starte forhandlinger med dagens leietakere i fiskerihavndelen, for å på sikt kunne øke leieinngangen.

– Forslaget fra Sp er gjennomtenkt og bra, men det er et problem: Dette krever nye runder med avtaler med leietakerne, og hva skjer om ikke kommer i havn med dette, sier Jasmin Agovic-Nordaas (Fristilt).

Ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) opplyste at kommunestyret ville få saka tilbake, dersom man ikke kom til enighet med leietakerne.

– Verkebyll

At saka har blitt en verkebyll for lenvikpolitikerne, var noe de ikke la skjul på.

– Dette er intet mindre enn en drittsak og et åpent sår. Det blir feil nesten uansett hva vi gjør. Vi risikerer å måtte tilbakebetale tre millioner kroner i momskompensasjon om vi ikke ferdigstiller havna. Problemet er at vi betaler masse millioner men får ingenting igjen, med mindre vi bevilger pengene, sier Kjetil Johnsen (Ap), og sier de blir tungt å møte folk etter dette vedtaket.

Politikerne var samstemte på at de gjorde vedtaket i 2013 på et utilstrekkelig grunnlag.

– Det er første gang jeg føler så stort behov for å si at optimismen lot meg villede til å tenke at det her ble bra, sa Beate Seljenes (H), og varsla at de ville slutte seg til Sps forslag.

– Vi som kommunestyre er nødt til å ha tillit til at de fra våre organer kommer med rett informasjon, sier Per-Inge Søreng (KrF), og viser til det tidligere Havnestyrets utredning av saka.

SORGSTYKKE: – Rapporten fra kommunen er en sorgbeskrivelse uten like. Det er kjempetrist at blitt sånn, fordi det er lagt ned utrolig mye arbeid fra kommunen, initiativtakere og aktørene som holder til i havna, sier Lenviklistas Jon Kvistad. Foto: Fredrik Kampevoll
DRITTSAK: Kjetil Johnsen (Ap) sier at saken om Olderhamna har blitt som et åpent sår for kommunen. Foto: Fredrik Kampevoll