Unn og hennes mann Kjell Hansen bruker nå familiehuset til Unn i Sifjord som sommerhus.

I 1995 restaurerte Unns søskenbarn og nærmeste nabo Asmunn Arnesen huset sitt. Det hele startet med at Arnesen ba om å få grave ned takstein nedenfor veien på nabotomta hennes, noe han fikk lov til.

Han hadde da sagt i følge Unn at eternitten som han tok ned fra huset sitt skulle han kjøre innover til Finnsnes.

Saken har ligget i over 20 år

Unn forteller at naboen noen dager etter det ringte og varslet at han også hadde dumpet eternitt på tomta deres, og at den var forsvarlig innpakket og var dekket med tre lass grus.

– Jeg sa med en gang at det hadde han ikke fått lov til. Jeg ba ham ringe bror min Jan i Harstad og høre hva han sa til dette. Nå var Jan plaget med dårlig hjerte, og vi lot derfor saken ligge, og slik har den stått i flere år. Når vi i ettertid har tatt saken opp med Asmund om eternitten som ligger ulovlig gravd ned fikk vi beskjed om at det var snekkeren han hadde den gang som gjorde det, og ikke ham.

Både Unn og Kjell sier at det er en forklaring som de mener ikke kan holde i det hele tatt.

– Asmund hadde tidligere innrømmet at det var han som hadde tømt eternitten på tomta vår, og så kommer han med en ny forklaring der en avdød person blir tillagt skylda for dumpingen av det ulovlige avfallet.

De to forteller at årsaken til at de igjen har forsøkt å ta det opp med Asmunn Arnesen er at de ofte har besøk av barnebarn og slektninger, og at det er særlig etter at eternitten kom fram i dagen at man ville få en ny vending i denne saken.

– Dere må fjerne eternitten

Unn forteller at hele saken nå at saken som startet i 1995 har endt med at i sommer har hun og Kjell fått brev fra Torsken kommune om at eternitten på tomta deres må fjernes. Det har skjedd etter at kommunen har blitt kjent med det ulovlige avfallet som ligger gravd ned, og formannskapet har vært på befaring 23. mai i år.

Kommunen gav de to en første frist 1. juli, men etter en protest er denne flyttet til 21. juli.

Nå forteller de to at de nå har bestemt seg for å ta kostnadene med å fjerne det ulovlige avfallet. Avfallet må bringes til Senja Avfall i Botnhågen, en kostnad som Kjell regner med vil komme opp i rundt 30.000 kroner. De to er etter de innstilt på å reise et krav mot Asmund Arnesen på kostnadene de vil få.

- Rart

Asmunn Arnesen sier til Folkebladet at han er forundret over at denne saken nå kommer opp til overflaten etter over 20 år. Han sier at han er klar til å møte de to dersom dette skulle ende med at han blir konfrontert med et krav i en sivil rettsak. Han forteller at han har bodd i Sifjord de siste 16 årene.

– Å komme opp etter så mange år med en slik sak vil ikke holde, fordi den er foreldet. Den gang dette skjedde bodde jeg en annen plass og var ikke hjemme da huset ble restaurert. Det var en snekker, nå avdøde snekker Steinar Andreassen, og jeg varslet både Unn og hennes bror Jan i Harstad om dette hvor jeg beklaget det som hadde skjedd. De to har også anmeldt saken til politiet, og der ble saken henlagt. At de nå kommer så lenge etterpå er merkelig, og jeg har mitt på det tørre.

KOM OPP I DAGEN: Da det bla startet graving på tomta i fjor høst kom eternitten opp i dagen.