Oppkjøpet ble offentliggjort i en pressemelding torsdag morgen. Norsk Sjømat og Samherji, som fra før hadde store eierandeler i Nergård-konsernet, øker sine eierandeler til henholdsvis 60,1 prosent og 39,6 prosent.

Konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård mener oppkjøpet gir god grunn til optimisme.

I pressemeldinga slås det også fast at Norsk Sjømat og Samherjo ønsker en økt satsing på bearbeiding, videreforedling og utvikling av nye hvitfiskprodukter i Nord-Norge.

Betydelig kompetanse

Norsk Sjømat, som har sitt hovedsete på Stranda på Sunnmøre, er en av norges ledende selskaper innen videreforedling av laks. Islandske Samherji på sin side er stor på viderefordeling av torsk og andre typer hvitfisk.

– De har kunnskapen og vet hva som skal til, poengterer Torvanger.

– Kan dette bety satsing på og utvikling av anlegg hos Nergård?

– Det kan det nok. Å gå fra å være leverandør til videreforedler skal skje på land og i Nord-Norge så nær råvarekilden som mulig. Dette er veldig positivt for bedriften og for bedriftens ansatte.

Et annet moment som ifølge konsernsjefen spiller positivt inn i denne situasjonen er den pågående diskusjonen om pliktsystemet. Som kjent har regjeringa foreslått å avvikle pliktsystemet for torsketrålere mot en omfordeling av ressurser.

– Det er et betydelig hinder at vi i dag ikke kan utnytte råstoff fra egne trålere til videreforedling. Hvis vi nå får en oppmyking av disse reglene ser vi for oss å kunne bruke mye mer av råstoffet inn i produksjon i fremtida, sier Torvanger.

– Og med økt videreforedling kommer økt verdiskaping?

– Ja, hvis vi gjør ting riktig da. Det ligger ingen automatikk i at man får økt verdiskapning gjennom økt bearbeideldesgrad, men gjør man det riktig ligger mulighetene der.

– En ny verden

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med daglig leder i Norsk Sjømat, Per Magne Grøndahl. Til Fiskeribladet uttaler han imidlertid at den 30 år lange kompetansen til Norsk Sjømat skal bidra til å utvikle løsninger for bearbeiding av hvitfisk i Nord-Norge.

– Lakseselskapene var tidligere alene om stabil levering av fisk hele året. Vi ser store muligheter i det som Nergård har gjort på infrastruktur som sikrer fersk torsk 365 dager i året. Snart vil Nergård for eksempel kunne tilby sashimi-kvalitet også på torsken. Da kan det bokstavelig talt åpne seg en ny verden for torskeprodukter, sier Grøndahl til Fiskeribladet.

– Nergård er et ledende selskap i Nord-Norge og vi ser frem til å samarbeide med Norsk Sjømat for å gjøre et godt selskap bedre og sterkere, sier daglig leder i Samherji, Thorsteinn Mar Baldwinnsson om oppkjøpet.

Oppkjøpsavtalen må godkjennes av myndighetene. Deyaljene i denne er det ingen av partene som vil gå nærmere inn i på det nåværende tidspunkt.