FINNSNES: – Det skal vi klare, smiler Miriann Kildahl.

Og den magiske summen som må samles inn for å slå rekord er mer enn 94.000 kroner. Dette er nemlig det stående rekordbeløpet, som Brystkreftforeningen avdeling Finnsnes samlet inn i hele Midt-Troms i løpet av fjorårets Rosa Sløyfe-aksjon.

– Ikke for å skryte, men vi er faktisk et av de beste lagene i Norge når det kommer til å samle inn penger. I fjor samlet vi inn omlag tusen kroner per medlem i laget, sier Johanne-Marie A. Godtliebsen.

Rosa Sløyfe-aksjonen, som er en internasjonal bevegelse, pågår i hele oktober måned. I Midt-Troms legges imidlertid trykket på lørdag 4. oktober.

– Da skal vi vises godt med 14 ulike stands rundt i hele Midt-Troms - helt fra yttersida av Senja til Målselv og Bardu, opplyser de to damene.

Flest stands blir det å finne på Finnsnes - to på Amfisenteret og to på Domus.

Å leve med kreften

Rosa sløyfe-aksjonen har ulikt tema fra år til år. I år er aksjonen dedikert til de som lever med uhelbredelig brystkreft.

– Stadig flere overlever brystkreft, men omlag en av fire kvinner som lever med brystkreft skal også dø av sykdommen. De har brystkreft med spredning til andre organer, sier Godtliebsen.

Selv om uhelbredelig brystreft ikke kan kureres, finnes det likevel god behandling. I disse tilfellene dreier det seg om livsforlengende behandling, samt lindring av symptomer.

– Heldigvis går forskningen fremover, noe som fører til at flere lever med uhelbredelig brystkreft. Det er viktig å skape god livskvalitet for de som skal leve med kreft resten av livet, sier Godtliebsen.

Hun viser til ei venninne av henne som levde med uhelbredelig brystkreft i hele 13 år.

– Det var ei utrolig tapper dame.

Menn rammes også

Tallenes tale sier at en av tolv kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet. I 2012 fikk hele 2.956 kvinner diagnosen brystkreft. Det samme gjorde 28 menn.

– Det er mange som tror at menn ikke får brystkreft, men det er ikke tilfelle, understreker Kildahl og Godtliebsen.

I 2011 døde 612 personer av brystkreft, sju av disse var menn.

(Folkebladet.no)