Den 23. januar målte Værvarslinga i Tromsø hele åtte varmegrader. Det slår nesten den 30 år gamle varmerekorden for januar.

– Det er visstnok den nest høyeste temperaturen som er målt i januar i Tromsø, slått av rekorden i 1993, da det ble målt 8,4 grader den 4. januar, sier Ola Bakke Aashamar ved Vervarslinga i Tromsø.

Varmere enn i fjor

Middeltemperaturen for januar i år var på -1,5 grader.

– Det er 1,5 grader varmere enn klimanormalen, altså gjennomsnittstemperaturen av de siste 30 årene, sier Aashamar.

I 2022 var gjennomsnittstemperaturen for januar på -2,8 grader. Dermed var middeltemperaturen for januar i år 1,3 grader varmere i år enn i fjor sammenlignet med i fjor.

– Januar skiller seg ut ved at det har vært et varmt gjennomsnitt, der noen dager med lavtrykk og relativt høye temperaturer trekker snittet opp, sier han.

Ifølge Meteorologisk institutt hadde Kirkenes, som ligger på samme breddegrad som Tromsø, sin varmeste januarmåned på 60 år.

– Det har vært varmere gjennomsnittstemperatur i hele Nord-Norge i januar.

Mindre nedbør enn fjoråret

I januar i fjor lå den totale nedbørsmengden i Tromsø på 216 millimeter, noe som er 96 millimeter mer nedbør i forhold til i år.

– Nedbørsmengden for januar ligger på 119,9 millimeter, som er 11 % mer enn normal nedbørsmengde, sier Aashamar. Dette er ganske normalt, sier Aashamar, og legger til:

– Det er verdt å nevne at det er litt vanskelig å måle helt korrekt nedbørsmengde på vinteren, slik at det er større usikkerhet knyttet til måling av nedbør sammenlignet med temperaturmålinger.

VÅTT: Mange husker nok januar som en særdeles mild og våt måned. Foto: Ronald Johansen

– Nyt været mens du kan

– Akkurat nå ligger et lavt skydekke inn i fjordene og inn mot Balsfjord, men over skydekket ligger strålende sol og venter. I dag og i morgen blir det lite nedbør, og det kommer litt mer vind i form av sørøstlig frisk bris, som forhåpentligvis blåser skyene bort, sier Aashamar til iTromsø, og fortsetter:

– Da gjelder det å nyte været mens man kan i dag og i morgen.

Væromslag i helga og neste uke

Ifølge Aashamar på Vervarslinga i Tromsø blir det et væromslag på lørdag og søndag.

På lørdag kommer det inn et lavtrykk, som har med seg litt nedbør, skyer og mildere temperaturer. Nedbøren kommer hovedsakelig som snø, men kan også komme som sludd.

I neste uke må Tromsø-folk belage seg på enda mer mildvær.

– Tirsdag, onsdag og torsdag i neste uke kommer det varm luft fra sørvest, slik at vi får nok en runde med mildvær, og nedbør i form av regn, sier Aashamar.