Aktiv dans Finnsnes feirer 10 års jubileum i år. I fire av de ti årene har Kine Johansen vært leder.

– Jeg hadde gått på turn i mange år og trivdes med det. Da Dans Finnsnes starta opp, begynte jeg der og da var det dansen som vant. Etter noen år ble jeg spurt om jeg ville bli hjelpetrener der og det takket jeg ja til. Senere ble jeg trener og var det i flere år. Så gikk jeg over til Aktiv dans Finnsnes, der hadde jeg mange venninner og det ble noe annet enn det jeg var vant til. Jeg hadde lyst å prøve noe nytt og så har det bare tulla på seg og jeg ble leder for fire år siden.

Det er mye å gjøre, men jeg trives godt med det, forteller en engasjert Kine Johansen.

Jubileet ble feira med to danseshow i Kulturhuset, et på fredag og et på lørdag. Klubben har øket medlemstallet fra omkring 140 til 170 i løpet av de siste årene. De har ført til at hele 117 aktive dansere deltok i showet og skulle man få plass til familie og andre interesserte tilskuere, så måtte man utvide til to forestillinger.

Og det slo til, showet gikk for fullsatt hus begge dagene. Det er klubben selv som har skrevet opplegget, laga kostymene og koreografien. De har to semester, et høst og et vår. Dette showet er avslutningen på høstsemesteret, på nyåret starter de et nytt opplegg.

Danseoppvisning

Publikum kunne glede seg over en oppvisning hvor det formlig lyste danseglede av alle de som opptrådte. Showet var delt i to, en temadel og en hoveddel. Samtlige dansegrupper var med i begge delene, enten alene eller sammen med andre. Gruppene er 3–5 år, 6–7 år, 8–9 år, 10–11 år, 12–13 år, 14+, gutteparti, voksenparti og LUPE. Temadelen starta med at to jenter gikk tur i skogen og opplevde mye. Forskremt gjemte de seg og kunne se både koselige trollunger og trær, men også hekser, ulver og mye annet skummelt.

Etter pausen åpnet trenerne showet med en flott oppvisning, før konferansier Vegard Olsen introduserte dansegruppene. Voksengruppa hadde en noen spesiell åpning, de entra scenen med stokk og gåstol. Hjelperedskapene ble satt bort etter hvert og dansefoten overtok med stor glede.

Nytt av året er at gruppa er utvidet med en mann, den første i gruppas historie.

Det er tydelig å se at instruktørene legger ned en stor jobb for å lære danserne det de skal gjøre, men samtidig er de med å utvikle danseglede og selvsikkerhet hos danserne. Dette er noen som har lært å danse, noen som liker å gjøre det og som står på en scene foran en fullsatt sal med den største selvfølge og sikkerhet.

Jungeltelegraf

– Jeg tror det er jungeltelegrafen som er noe av årsaken til at vi har fått flere medlemmer. De som er med, trives og forteller det til sine venner, som så gjerne vil bli med. Vi jobber aktivt med å få med flere gutter og har klart å få med noen flere enn før.

– Problemet er at mange gutter tror dette er ei jentegreie, så det er bare de tøffeste som tør stille opp. Voksenpartiet vokser også, blant annet fordi mange har oppdaga at bedre trim enn dans får du ikke, sier en smilende Kine Johansen.

– Hvem står for koreografien?

– Trenerne våre har en workshop og lager koreografien sammen. Vi leier også inn koreografer fra Oslo, som kan gi oss inspirasjoner og lære oss noe nytt, svarer Johansen.

Instruktørene: Fra venstre Karoline Totterman, Rubi Åland, Kine Johansen, Lena Kristiansen, Lina Johansen, Ann Helena Berg, Melissa Pedersen, Karoline Bjørglund og Ulrikka Sollied. Foto: Birger Caspersen
Bål: Man kan finne mye rart og spennende i skogen. Foto: Birger Caspersen
Skrøpelig: Voksengruppan virka noe skrøpelig ved ankomsten, men tok seg raskt opp. Foto: Birger Caspersen
Avslutning: Her er alle deltakerne iført sine nye t-skjorter. Foto: Birger Caspersen