Samfunnsmedisinsk avdeling i Senjalegen ønsker å sette fokus på det de mener kan bli et av regionens viktigste folkehelsetiltak, nemlig mer fysisk aktivitet i skolen.

- Folkehelseprofilen for vår region viser at Troms fylke ligger over landsgjennomsnittet på en rekke indikatorer for redusert helse hos barn, opplyser assisterende kommuneoverlege Steinar Konradsen i et brev til rådmenn og skolesjefer i regionen.

På landsbasis har det i løpet av de siste 30-årene vært en dobling av andelen overvektige barn. I Troms er det fem prosent flere med overvekt og fedme enn i landet for øvrig.

Helsedirektoratet anbefaler i så måte barn å være i fysisk aktivitet i minst 60 minutter hver eneste dag.

- Viktig oppgave

I brevet forklarer Konradsen at flertallet av norske barn er i mindre aktivitet enn anbefalingen.

- Det er noe færre barn som oppgir at de trives på skolen i Troms enn landet for øvrig. Det er også flere i fylket som oppgir at de mobbes på skolen sammenlignet med resten av landet. Sammenhengen mellom mobbing og senere psykisk og fysisk sykdom er sterk, påpeker han.

Slik han ser det har skolen en unik og viktig oppgave i å øke barnas aktivitetsnivå - og dermed bidra til å rette opp sosiale helseulikheter.

Den assisterende kommuneoverlegen og Samfunnsmedisinsk avdeling mener at én time daglig fysisk aktivitet i alle skoler i regionen kan være et at de viktigste helsefremmende folkehelsetiltakene en kan iverksette.

Ikke drøftet

Kommunalsjef for oppvekst og stedfortredende rådmann i Lenvik, Rune Hoholm, forteller at forslaget per nå ikke er drøftet.

- Jeg vil nødig saksbehandle nå over telefonen, men det er bra at det kommer innspill til hvordan folkehelsa kan bedres, sier han.

Han poengterer videre at dersom det skal innføres én time hver dag med lovpålagt fysisk aktivitet, må man trolig forlenge skoledagen.

- Så må man beregne hva det koster og hva gevinsten av det blir, sier han.

Kommunalsjef for oppvekst og stedfordredende rådmann i Lenvik kommune, Rune Hoholm, sier at saken ikke er drøftet. Foto: Maria Holm Simonsen