SJØVEGAN: I følge Statististisk Sentralbyrå (SSB) har befolkningstallet i Salangen kommune økt med 30 personer så langt i år. Det er lenge siden kommunen kan vise til så positive tall midtveid i året. Samlet har Midt-Troms kommunene en økning på 58 personer der den største økningen har kommet i Lenvik kommune med en pluss på 71 personer. Bardu drar mest ned med 74 personer i minus.

– En trend

I forhold til størrelse kommune har Salangen den største økningen.

– Dette er en kjempepegod nyhet. En pluss på 30 innbyggere så langt i år gir helt klart muligheter og et godt grunnlag for kommunen fremover. Vi ser litt en en trend der folk ønsker å flytte til Salangen. Og det er ikke tilfeldig. Det er et resultat av en langvarig prosess. Og det handler også om hva dette lokalsamfunnet står for. Det er høy aktivitet, det skjer ting på Salangsverket, vi har en videregående skole i full drift og ei veldig positiv utvikling på studiesenteret.no, for å nevne noe, kommenterer ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

– Jeg tror også at det har en betydning at Sjøvegan som handelssted virkelig har satt seg. Til tross for at vi har økonomiske utfordringer i kommunen er det grunn til å være optimistiske,sier Wiggen Prestbakmo.

Større tilskudd

30 flere innbyggere kan bety over en millon kroner mer i kommunekassa neste år i statstilskudd. Det er denne tellinga som legges til grunn for beregningene. Et lite minus i Salangen som flere andre kommuner er negative fødselstall, det dør flere enn det blir født.

– Økningen i antallet innbyggere må vi bare være fornøyd med. Men vi må fortsette å gjøre en god jobb. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal få folk til å føde mer, men jeg er optimist. En positiv trend avler nye positive trender, sier hun.

Utfordring

– Hva med boligmarkedet i Salangen?

– Det er en utfordring. Men Boligstiftelsen har gjort en kjempejobb og utredet boligmassen. Det er klart at leieboliger i Salangen er ei stor utfordring. Vi er helt avhengig av å ha det. Vi har videregående skole i tillegg til at vi har  arbeidsplasser der folk kan komme inn i perioder og gå ut igjen, Og noen som kommer hit vil bruke litt tid før de kjøper hus og bosetter seg, Men i forhold til boliger vil vi gjerne invitere private utbyggere til dialog for å se hva vi kan få til i samarbeid, sier Wiggen Prestbakmo.

Det er kun Målselv kommune  og Berg kommune som har fødselsoverskudd så langt i år. I Målselv har det blitt født 19 flere enn det har dødd. Til sammenligning har Bardu kommune en minus på 15 personer. Og Berg kommune kan vise til syv personer på riktig side.