Det sa Grethe Sebulonsen (Ap) etter at de folkevalgte i Utvalg for Helse og Omsorg i Lenvik valgte å gå imot rådmannens forslag om midlertidig stenging av Finnsnes Dagsenter og Gibostad legekontor, samt forslaget om å oppheve to fysioterapihjemler som ville bety kroken på døra for Helsebadet.

Møtte opp

Både brukere fra Finnsnes Dagsenter, brukere av Helsebadet, fysioterapeuter og ansatte på frisklivssentralen var blant de mange som møtte opp da utvalget skulle ta stilling til rådmannens kuttforslag i økonomiplanen. Lenvik kommune styrer mot et merforbruk på 15 millioner kroner i 2018. Ettersom de største utfordringene ligger innen helse og omsorg, er det også dette området som rammes av kutt og nedskjæringer.

Under behandlingen holdt økonomisjef Geir-Henning Iversen en orientering for utvalget om økonomirapporten, hvor han blant annet påpekte at det i 2019 er vedtatt ytterligere 3,4 millioner kroner i rammekutt for helse og omsorgssektoren.

– Om vi ikke gjør noe nå så styrer vi mot et merforbruk i 2018, som vi også drar med oss i 2019, sa blant annet Iversen.

Blant de 18 kuttforslagene til rådmannen, var det tre forslag som rådmannen ba utvalget ta stilling til; midlertidig stenging av Finnsnes Dagsenter og Gibostad legekontor, samt forslaget om å oppheve to fysioterapihjemler. Samtlige medlemmer av utvalget ønsket å gå imot rådmannens forslag og heller be kommunestyret bevare disse tre tilbudene.

Mens Krf, Høyre og Frp i sitt forslag ønsket å bevare de tre punktene og la det bli opp til rådmannen å finne inndekning av de økte kostnadene det medfører på 960.000 kroner, ønsket Ap, Lenviklista og frittstående representant Elisabeth Rognli å være mer spesifikk i sitt forslag.

– Jeg er ikke med på noe slikt forslag hvor rådmannen skal finne inndekning uten en gang et styringsdokument på hvor man skal finne den inndekningen, signaliserte Rognli.

– Vi har i utallige møter bedt administrasjonen om å konsekvensutrede virkningen av tiltakene de gjør, og da må vi stole på at de gjør det. I et helhetsperspektiv så tenker vi at administrasjonen også finner inndekning for de 960.000 kroner som blir av økte kostnader, sa Sissel Haugslien (H).

Reduserer drift og tolketjenster

For å finne inndekning for å bevare dagsenteret, Helsebadet og legekontoret på Gibostad kom Ap, Lenviklista og Rognli i sitt forslag med følgende nye tiltak; redusere tolketjenester innenfor helse og omsorg med 350.000 kroner, redusere drift i tildelingsenheten med 320.000 kroner, redusere drift i sentralkjøkkenet med 400.000 kroner og redusere kapitalkostnader ved sykesignalanlegg med 90.000 kroner. Forslaget ble vedtatt med tre stemmer imot fra Høyre, Frp og Krf.

I tillegg ble det vedtatt at driftstilbudet på de to fysioterapihjemlene skal være fra 1. oktober, og å ikke kutte ett årsverk i hjemmetjenesten i Rossfjord som rådmannen hadde satt opp på kuttlista. I vedtaket ligger det også at rådmannen skal finne inndekning på 250.000 for å bevare årsverket sett i sammenheng med mulig avvikling av vaskeritjeneste ved Rossfjord sykehjem og servicesenter.

Saken skal endelig behandles i kommunestyret 24. mai.

– Jeg er veldig godt fornøyd med utfallet av møtet i dag, selv om vi nå må vente å se hva som skjer 24. mai da. Men det er kjempebra at politikerne i dag støtter oss; både for oss og framtidige brukere av dagsenteret, sa bruker Nina Markussen ved Finnsnes Dagsenter til Folkebladet etter møtet.

UENIG: Mens Per Inge Søreng (Krf) mente det var opp til råmannen å finne inndekning, mente frittstående representant Elisabeth Rognli at dte var viktig å peke på hvor det må kuttes.
FÅR BEVARE HELSEBADET: Brukere av Helsebadet på Finnsnes møtte opp og fikk prate med politikerne i Utvalg for Helse og Omsorg. Her er det Britt Lise Lie Hansen, Marit Hansen, Wenche Johansen og Anne Berit Ross som prater med utvalgsledere Per-Inge Søreng (Krf).