Et stort antall nasjonale kvalitetsindikatorer fra norske sykehus ble offentliggjort fredag. Blant indikatorer er andelen kreftpasienter som får oppstart av behandling innen 20 virkedager etter henvisning til sykehus, skriver ht.no.

Bakgrunnen for offentliggjøringen er at helsemyndighetene ønsker at pasienter, pårørende og publikum skal få bedre kunnskap om kvaliteten på behandlingen i helsetjenesten. Kvalitetsindikatorer sier noe om kvaliteten på de områdene i helsetjenesten som måles.

Universitetssykehuset Nord-Norge bruker denne type målinger og resultater på en rekke områder  til systematisk forbedringsarbeid i helseforetaket.

52 prosent

Nesten 52 prosent av lungekreftpasienter fikk oppstard av behandling innen 20 virkedager de fire siste månedene i fjor.

– Selv om det er det beste i landet, gjenstår det fortsatt en del for å nå myndighetenes mål om 80 prosent, heter det i en melding fra UNN.

UNN jobber med forbedringstiltak. Et tiltak har vært at det nå forhåndsreserveres operasjonsstuer og timer for spesielle undersøkelser allerede før en vet om pasientene har behov for dette. Dette gjøres for å få tiden fram til oppstart behandling ytterligere ned.

Større forbedringspotensial

For pasienter med brystkreft og tykktarmskreft er det et enda større forbedringspotensial.

I førstnevnte pasientgruppe får drøyt 42 prosent behandling innen 20 virkedager. For de med tykktarmskreft er tallet knapt 40 prosent, vesentlig lavere enn kravet på 80 prosent.

– Dette skyldes først og fremst at UNN for tiden har en betydelig mangel på operasjonssykepleiere, som gjør at kapasiteten for særlig større kirurgiske inngrep er langt lavere enn behovet er. Mangelen på spesialisert personell er en stor utfordring, også fordi det viser seg svært vanskelig å få vikarer, heter det i meldingen fra UNN.