SJØVEGAN: UDI-direktør Frode Forfang og regiondirektør Bjørn Fridfeldt møtte kommuneledelse og mottaksledelsen i Salangen fredag. Med seg hadde de også Håkon Fenstad som er assisterende kommunikasjonsdirektør og Pernille Mengshoel, kommunikasjonsrådgiver Region Nord.

Kompetansesenter

Delegasjonen fikk en meget godt forberedt innføring i hvordan mottaksarbeidet foregår i Salangen. Og ikke minst hvordan mottaksarbeidet griper inn i hele Salangensamfunnet. Det sørget Cameron Davis, Sigrun Wiggen Prestbakmo, Jenny Myrvoll, Johnny Sagerup og Arve Johansen for. Med ordføreren spissen argumenterte de blant annet for å opprette noen mottak som kompetansesenter med større forutsigbarhet og lengre kontrakter. De kunne fungere som veiledere og kunnskapsoppbyggere overfor andre. Wiggen Prestbakmo mente det ville gi gevinster både faglig og økonomisk. Folkebladet spurte Forfang om han ville gå videre med dette.

– Jeg lytter til det som blir sagt, og det argumenteres veldig bra her. Vi har også fått dette fra andre kommuner, men det er ikke bare i våre hender. Dette er politisk i aller høyeste grad. Jeg kan ikke nå si annet enn at jeg tar det med meg. Vi skal nå jobbe med en mottaksstrategi i forhold til den situasjonen vi er i nå, svarte Forfang.

Nedlegger mottak

Det var nettopp det Forfang innledet med. Han gikk gjennom flyktning- asylsøkersituasjonen i 2015 og 2016 med de svært store svingningene i antall. I 2015 kom det 31.000 flyktninger og asylsøkere. I 2016 kommer det kun omkring 250 per måned. Det har ført til nedleggelser av en rekke mottak. Forfang varslet nedleggelser av mottak også i 2017 om disse tallene holder seg fremover. Mottaksdriften kan i dag legges ned svært raskt om UDI ønsker det. Det er kun tre måneders oppsigelse. For Salangensamfunnet ville det få store konsekvenser. Driften generer omkring 60 årsverk rundt i kommunen. Og det ville få store konsekvenser for næringslivet.

Krevende avveining

Folkebladet spurte om han som direktør ville ta denne saken og gjøre driften mer forutsigbar.

– For det første er dette en politisk sak. At kommunale driftsoperatører opplever en tre måneders oppsigelse som vanskelig er vi selvfølgelig ikke uenig i. Mange vertskommuner som ikke selv driver mottak opplever også det samme. Men dette er en krevende avveining fordi antall asylsøkere går veldig opp og ned. Det er store kostnader knyttet til å drive et mottakssystem. Stortinget er nå også opptatt av kostnadene, og at vi har brukt for lang tid å bygge ned kapasiteten. Å drive mottak er ekstremt kostbart og det er nok ei grense for viljen i Stortinget og andre for hvor mye de vil betale. Det er mange sider ved denne saken, sier Forfang.

– Klarte å overbevise

– Det har vært kjempenyttig å snakke med dere som er tettest på beboere og systemet. Jeg vil takke for en veldig god orientering. Jeg må også legge til at det virker som dere gjør et fantastisk godt arbeide, alt dere snakker om virker veldig gjennomtenkt, sier Forfang.

– Har de klart å overbevise deg om at de er Norges beste på området?

– Jeg synes at det arbeidet som gjøres her er veldig bra. Det har de klart å overbevise meg om, ler han

– Jeg har aldri møtt en ordfører og en administrasjon som har så mye kunnskap på dette feltet, kommenterte Håkon Fenstad.