– Det er en skandale, det er nesten så man ikke tror det går ann. Dette er det eneste Helsebadet i mils omkrets, sier Britt Lisa Lie Hanssen og Torhild Hovde hoderystende. De har brukt helsebadet i en årrekke.

– Folk bruker mindre medisiner når de får bruke Helsebadet, og mange av oss slipper å reise på kurbadet og kan heller være her hjemme og være en ressurs for lokalsamfunnet, sier de.

– Det er så mange argumenter mot dette forslaget at jeg skjønner ikke at det går ann å tenke slik en gang at man skal ta bort dette, sier Lie Hanssen.

Kuttforslag

De snakker om rådmannens kuttforslag som kan rasere videre drift av Helsebadet på Finnsnes. Bakgrunnen er at Lenvik kommune kan få et merforbruk på 15 millioner kroner i år, dersom ikke drifta taes ned. Derfor må rådmannen nedjustere drifta, og innenfor helse- og omsorgssektoren som har de største økonomiske avvikene, er det satt ned en tiltaksliste på 18 punkter for å få økonomien ned på et forsvarlig nivå. Blant disse er forslaget om å oppheve vedtaket om opprettelse av to nye driftshjemler for fysioterapi med kommunalt tilskudd på 425.000 kroner. De to driftshjemlene skulle brukes til å sikre videre drift av Helsebadet.

Trening i vann er skånsomt og mindre belastende for ledd og kropp, samt at bevegeligheten er bedre enn trening på «land». Derfor er vanntrening veldig gunstig for mennesker som har ulike helseproblemer, benbrudd eller har hatt operasjon. Og for mange er ikke bassenget på ungdomsskolen et alternativ da helsa ikke tillater temperaturer under 30 grader.

– Dessuten, her får vi grundig undersøkelse av fysioterapeuter etter henvisning fra lege og ei fantastisk oppfølging underveis, sier damene.

Kan falle utenfor arbeidslivet

De tror mange vil få en vanskeligere hverdag uten Helsebadet.

– Flere yngre på vår gruppe sier at de ikke vil kunne være i jobb uten Helsebadet, sier Lie Hanssen.

– Og for oss som er pensjonister så er det jo forringet livskvalitet, mer legebesøk, og mer bruk av medisiner som blir alternativet, sier Hovde.

– Vi blir tidligere pleietrengdene rett og slett, istedenfor å være en ressurs i samfunnet, sier Lie Hanssen.

Hovde sier Helsebadet har ført til at hun har en mye bedre hverdag.

– Jeg skulle egentlig opereres men har istedenfor klart å trene på en måte som gjør at jeg kan leve med de slitasjene jeg har i kroppen, sier hun.

Det er i dag cirka 130 brukere av Helsebadet i uka.

– Dette tilbudet vil jo være veldig aktuelt for den nye Senja kommune også, for det er jo selvsagt folk fra andre kommuner som kommer hit også. Det andre nærmeste er jo Kurbadet i Tromsø, og det er en veldig mye dyrere måte å prøve rehablitering på enn den jevne treninga som vi har her, sier Hovde.

Eier og driver av Helsebadet, Jøran Johansen, synes det er synd om de ikke kan drive Helsebadet videre.

– Om det blir slik at kommunen ikke kan bevilge disse to avtalehjemlene vil det innebære at vi ikke har økonomi til å kunne drifte bassenget videre. Det er kjempesynd, for det er masse brukere som har stor hjelp for helsa si i å bruke dette bassenget, sier Johansen.

Utvalg for helse og omsorg skal ta stilling til kuttforslagene i sitt møte førstkommende torsdag. Saken er lagt fram som en egen sak uten instilling fra rådmannen, men er altså innlemmet blant de 18 kuttforslagene i økonomirapporten.

Leder av Utvalg for helse- og omsorg, Per Inge Søreng, ønsker ikke å forskuttere noe før møtet.

– Det er ikke tvil om at rådmannen mener at man ikke har penger til å gå inn på dette, men hva som blir innstilt fra oss kan jeg ikke svare på nå for hvert enkelt medlem jobber nå med å tenke på hva de skal innstille på, sier han.

Han påpeker at utvalget kun skal komme med sin instilling, før saken så går videre til kommunestyret for endelig behandling.

Han legger ikke skjul på at det er krevende for utvalget og at det vil komme til å bli tøffe valg.

– Vi har en utrolig krevende situasjon hvor vi skal finne inndekning for 15 millioner kroner i drifta til helse og omsorg, og noen steder skal pengene hentes, sier Søreng.

TRENING: Trening i vann sørger for at mange av brukerne klarer å fortsatt være i jobb.