De som har kjørt forbi bensinstasjonen i det siste har kanskje sett to store og standhaftige fugleskikkelser som lojalt har holdt seg over Shell-taket. Disse to fugleskikkelsene er intet mindre enn fugleskremsler i haukeform.

Ronny Berglund, eier av Retain Nord AS, selskapet som driver Shellstasjonen på Finnsnes, håper fugleskremslene skal holde terna unna i år.

– Vi har vært mye plaget av terna de siste årene. Terna skremmer både kunder og ansatte, og i fjor hadde vi flere tilfeller der fuglene stupte ned i hodene på folk, forteller Berglund.

Lyd- og lyskastere

I tillegg til fugleskremslene er det satt opp lyd- og lyskastere på taket. Disse er sensorstyrte, og ved bevegelse utløses både et blinkende lys og lyd som imiterer hauk.

– Hvordan kom dere på å gjøre dette?

– Tools i nabobygget har hatt slike fugler på taket, og har fortalt at de med dette ble kvitte terneproblemet. Vi bestilte oss derfor to stykker, som vi nå har sørget for å få satt opp ganske tidlig på året.

– Var det dyrt?

– Nei, det var ikke snakk om mer enn et par tusen kroner per fugl, samt et par tusenlapper til for lyd og lys.

– Og verdt det hvis det funker?

– Å ja, i massevis, smiler Berglund.

Pigg med liten effekt

Etter mange år med terneproblemer, mener Berglund at det i fjor virkelig toppet seg.

– Fjoråret var i hvert fall det verste når vi snakker antall, mener han.

Det ble forsøkt gjort tiltak også i fjor. Den gang i form av såkalte fuglepigger, som ble satt opp hele veien rundt stasjonstaket. Resultatet var imidlertid skuffende.

– Fuglepiggene hadde liten og ingen effekt, sier Berglund.

Nå — i tillegg til fugleskremslene og lys- og lydsensorene — er det også lagt ut en masse lekeslanger rundt på taket. Håpet er at tiltakene totalt sett skal holde den brysomme terna langt unna.

– Det håper vi virkelig, smiler Berglund.