Etter at et stortingsflertall vraket Senterpartiets forslag om å sikre at hovedbasen for helikopter holdes på Bardufoss, har Senterpartiet fremmet et nytt forslag med justert tekst.

Dette forslaget skal stemmes over i Stortinget førskommende torsdag. Forslag vil ifølge førstekandidat for Troms Senterparti, Sandra Borch, sikre at Hærens helikoptre holdes på Bardufoss, sammen med arbeidsplassene og det sentrale helikoptermiljøet som i dag er der.

- Jeg skulle ønske vi hadde flertall for å si klart fra om at hovedbasen skal ligge på Bardufoss. Det flertallet har vi dessverre ikke nå. Derfor vil vi nå fremme et forslag som sikrer at Hæren også i framtida får helikoptre på Bardufoss og at vi samtidig bevarer kompetansemiljøet der, sier hun.

- Gjør alt vi kan

Som tidligere kjent har flertallet på Stortinget med Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet avvist representantforslaget om å bevare hovedbasen på Bardufoss. Presidentskapet og flertallet mente at representantforslaget til Senterpartiet som brukte begrepet hovedbase var i strid med Langtidsplanen. Det er Borchs parti uenig i.

- Jeg mener at regjeringen signaliserer at hovedbasen er vedtatt flyttet til Rygge. Men nå fremmer vi et forslag som ikke nevner hovedbase, men som klart sier at de funksjonene som er knyttet til basen i dag, fortsatt skal være på Bardufoss, sier hun og legger til:

-  Vi gjør absolutt alt vi kan for å få stoppet flytting av disse funksjonene til Rygge.

For å ta helikoptrene fra Hæren og ødelegge kompetansemiljøet på Bardufoss, er ifølge den profilerte politikeren ødeleggende for Hærens operative evne.

- Det svekker tryggheten vår og det er selvsagt uheldig for utviklingen av Midt-Troms, fastslår Borch

Forslag

Senterpartiet fremmer derfor følgende forslag i Stortinget:

  1. Stortinget ber regjeringa sikre at det norske forsvaret har eigna helikopterstøtte for Hæren lokalisert på Bardufoss.

  2. Stortinget ber regjeringa sikre at det sentrale helikoptermiljøet vert vidareført på Bardufoss for å oppnå operative og logistiske synergieffektar for effektiv drift og sikre at funksjonane operativ og teknisk leiing, utdanning, trening, vedlikehald, logistikk og administrasjon vert verande på Bardufoss.

Stoppe prosessen

Senterpartipolitikeren skulle selvsagt ønske man kunne fått fremmet og vedtatt en enda tydeligere tekst som slår fast at hovedbasen skal ligge på Bardufoss.

- Men det som er viktig nå er å få stoppet prosessen om flytting av arbeidsplassene og kompetansemiljøet, sier hun avslutningsvis.