BJORELVNES: Takket være stamcellebehandlinga er MS-en ute av kroppen. Skadene, som den aggressive sykdommen har påført kroppen, er imidlertid ikke noe som heles i en håndvending.

Folkebladet-TV: Overveldet over hjertevarmen

– Det går en del opp og ned. Enkelte dager er jeg grusomt dårlig, mens jeg andre dager er riktig bra, forteller Wibeke Iversen.

– Men det er så utrolig fint å komme seg ut. Veggene her kjenner jeg så godt, for å si det sånn, ler Iversen og ser seg rundt i boligen sin.

Skritt i riktig retning

Det er ti måneder siden 36-åringen gjennomgikk stamcellebehandling i Mexico. Fortsatt skal det gå åtte måneder til før hun virkelig skal begynne å merke effekten av behandlinga.

– Hvordan er formen i dag?

Samtidig merker hun små forbedringer.

– For eksempel klarer jeg å pusse tennene sittende nå. Før måtte jeg støtte armen som jeg holdt tannbørsten i på vasken. Nå klarer jeg også å skylle meg selv med vann når jeg vasker meg, noe jeg ikke klarte før. Så det går fremover med babyskritt, smiler Iversen.

Før stamcellebehanldinga var hun ille plaget med fatigue (red.anm. utmattelse). Denne ga seg fort etter at hun hadde gjennomgått stamcellebehandlinga.

– Før måtte jeg legge meg ned flere ganger om dager. Det gjør jeg ikke lenger.

Tida til hjelp

Selv om det er vanskelig å ikke bli litt utålmodig til tider, så er 36-åringen inneforstått med at hun må ta tida til hjelp. Hun led nemlig av primær progressiv MS. En hissig versjon av den nevrologiske sykdommen.

– Enkelte MS-rammede blir veldig raskt bedre etter stamcellebehandling; blir du misunnelig på dem?

– Jeg tror de aller fleste som får slik rask bedring var i bedre form før stamcellebehandlinga. Jeg kan jo bli litt misunnelig, men er veldig glad på deres vegne, smiler Iversen.

Sett tilbake på det hun har vært gjennom angrer hun ikke et sekund på noen ting.

– Behandlinga var kjempebra, og ikke minst fikk jeg sett Mexico. Det hadde jeg nok aldri fått gjøre dersom jeg var frisk.

Og Iversen har en klar plan på hva hun skal gjøre den dagen hun er så bra at hun kan gå selv uten rullator.

– Da skal jeg tilbake til klinikken i Mexico og vise hvor bra jeg er blitt, smiler Iversen.

Det er en plan som ligger litt frem i tidshorisonten. Litt nærmere i tid har Iversen også planer.

– En kveld til uka skal jeg og støttekontakten min dra ut en tur på uteplassen Pinne på Finnsnes for å høre på musikk og ta ei øl. Sist jeg gjorde det husker jeg ikke, det er i hvert fall seks år siden, humrer Iversen.

Mener MS-pasientene las i stikken

BERGEN: Tove Karoline Knutsen (Ap) vil at flere MS-pasienter skal få stamcellebehandling.

FLERE Stortingsrepresentant Tove karoline Knutsen (Ap) er klar i talen om stamcellebehandling i Norge.

Arbeiderpartiet har jobbet lenge med denne saken. Vi har hatt møter med representanter fra ms-forbundet og med landets fremste eksperter innen stamcelletransplantasjon, nemlig ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen. Her kan de vise til både ekspertise og gode resultater. Vi har tatt dette mange ganger opp med regjeringa, som alltid holder igjen. Jeg kan på ingen måte forstå regjeringas vrangvilje, når vi i Norge i dag har kapasitet til å behandle langt flere ms-pasienter enn hva vi gjør, sier Tove Karoline Knutsen til iFinnmark.

Knutsen ønsker i første omgang at Haukeland sykehus skal kunne øke antallet stamcelletransplanterte fra fire i året som er dagens antall, til 25 – 30 per år. Noe som er i tråd med hva sykehuset selv mener de har kapasitet til.

– Dette må skje nå. Etter hvert må vi øke antallet til Norge når nivået til de andre nordiske landene som ligger på rundt 50 pasienter i året. Dette betyr ikke at vi skal begynne å ”massebehandle” med stamcelletransplantasjon. Fortsatt må det gjøres en nøye medisinsk vurdering av hvem som skal få stamcellebehandling og hvem som vil ha best utbytte av bremsemedisin, sier Knutsen.