At det hovedsakelig dreier seg om asylsøkere og ungdom på institusjoner byr imidlertid på utfordringer for politiet.

– Det kan også være utfordrende å nå personer fra disse miljøene. Vi ser på forhold som strekker seg syv-åtte år tilbake i tid, og kanskje enda lengre; det betyr at flere av dem som kanskje har opplevd lignende ting ikke er i Norge lenger.

Anså seg ikke som fornærmet

For en uke siden ble politiet kontaktet av en mann i 20-årene, som i likhet med de to andre fornærmede hadde vært asylsøker i Norge. Etter avhør av mannen onsdag denne uken, har også han fått status som fornærmet.

Den gang ble politiet varslet om forholdene av en offentlig etat, ikke mannen selv.

– Det stemmer, men vi har hatt flere avhør med ham og forståelsen for lovbestemmelser og hvilke rettigheter man har som person – hva man kan akseptere og hva man ikke kan akseptere – har nok endret seg, sier Hermandsen.

– Anser de tre seg som fornærmede i dag?

Håper på observasjoner

Innledningsvis i politiets etterforskning kom det fram at samfunnstoppen under en Alta-reise på slutten av 90-tallet skal ha invitert én eller flere unge gutter til sitt hotellrom. Gutten eller guttene bodde på tidspunktet på en barnevernsinstitusjon og en av de ansatte varslet fra om det han mente var upassende adferd fra samfunnstoppen.

– Barnevernsinstitusjonssporet er noe vi fremdeles etterforsker. Også der byr miljøet på utfordringer. Vi håper at andre rundt de mulige fornærmede har gjort observasjoner og tar kontakt med oss, sier Hermandsen.

Flere lignende tips

Både Bufetat og en barnevernsleder i Troms har tidligere uttrykt behov for å avklare rollene til samfunnstoppen. Han hadde på tidspunktet en svært betrodd stilling som medførte kontakt med Bufetats enheter og barnevernsinstitusjoner. Mannen skal ha besøkt enheter utenfor ordinær arbeidstid, krevd å få være alene med enkelte beboere og gitt dem gaver.

– Mange av de tipsene vi har fått dreier seg om lignende informasjon som det som kommer fram fra Bufetat, hvor folk har reagert på den siktedes adferd, sier Hermandsen.

Tromsø-mannen er siktet for å ha utnyttet sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold til å skaffe seg sex. Han er også siktet for å ha utnyttet mindreårige i særlig sårbare situasjoner.

Mannen nekter straffskyld.