Espen Haugan, daglig leder i Aktør som Bygger AS, skulle i utgangspunktet holdt et innlegg da lenvikordføreren inviterte til næringslunsj fredag. Slik ble det ikke. Haugan trakk seg fra arrangementet, og sendte ut en kraftsalve om årsaken til sin avgjørelse.

”Siste tids hendelser i forbindelse med Finnsnes brannstasjon har vist oss en kommune som langt fra tilrettelegger for utvikling av lokalt næringsliv, men som jobber aktivt for å skjule egne feil og manglende kompetanse”, het det i eposten Haugan sendte ut til alle på deltakerlista til næringslunsjen.

– Er ikke det litt dramatisk?

– Det er klart at det ikke er den formelt politisk korrekte måten å gjøre ting på, men når kommunen spiller skittent; hvorfor skal ikke vi?, spør Haugan retorisk.

Avlyst anbudskonkurranse

Aktør som Bygger AS har som kjent klaget på at det var NCC som av Lenvik kommune ble tildelt totalentreprisen om utbygging av ny brannstasjon på Finnsnes. Etter å ha hentet inn dokumentasjon mener Haugan det er soleklart at denne tildelinga var feil. Nå har Lenvik komune gjort nok et grep, som på ingen måte imponerer den daglige lederen. Tirsdag denne uka ble nemlig anbudskonkurransen i sin helhet avlyst.

– I stedet for å ta ansvar for det de har gjort, så prøver kommunen her å finne seg et smutthull for å prøve å komme seg ut, mener Haugan.

Avlysninga er begrunnet med at det er behov for omprosjektering av Finnsnes brannstasjon for å imøtekomme krav fra Arbeidstilsynet.

Tynn begrunnelse

Kommunen har i avlysningsteksten pekt på at justeringene som er nødvendig å gjøre i henhold til kravene fra Arbeidstilsynet er for store til at det kan inkluderes i den opprinnelige anbudskonkurransen.

– Det må altså handle om økonomiske konsekvenser, men da jeg ba kommunen presisere kostnadene på tiltakene som Arbeidstilsynet eventuelt har pålagt, fikk jeg ikke noe svar. Kommunen kunne ikke gå konkret inn og verdsette endringene som må gjøres fordi de ikke har grunnlag til å gjøre et slikt arbeid. Da stiller jeg spørsmålstegn til hvilket grunnlag avgjørelsen om avlysning er tatt på, poengterer Haugan.

Han legger ikke skjul på at han finner begrunnelsen for avlysninga svært tynn.

– For øvrig er det heller ikke krav Arbeidstilsynet har lagt frem, men spørsmål og anmerkninger. Dessuten vil det med en totalentreprise alltid være prosjektering i ettertid. Her har kommunen selv presisert at endringene det er snakk om vil dreie seg om planløsning, altså å flytte litt på vegger og arealer, noe som er helt innafor å gjøre med det som allerede ligger der, poengterer Haugan.

Ute etter jobb

Aktør som Bygger AS har sendt klage også på avlysninga av anbudskonkurransen.

– Det vi har opplevd er ikke akseptabelt, og vi kan ikke sitte på sidelinja og se på at kommunen slipper unna med dette, understreker Haugan.

– Dere er ikke bare bitre for at dere ikke ble innstilt på førsteplass i anbudskonkurransen?

– Nei, vi lever av å levere tilbud og delta i konkurranser, og da vi ble nummer tre i konkurransen om nytt sykehjem på Andlimoen ble vi ikke sur og bitter, for det var det konkurranse på like vilkår. Det som skjer her er imidlertid ikke rett, mener Haugan.

Han understreker at han på ingen måte ønsker at situasjonen skal ende med rettssak.

– Det vi er ute etter er jobb og forutsigbarhet for våre ansatte, samt å bidra til utvikling av lokalsamfunnet, understreker Haugan.

Tar kritikk på alvor

Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune har registrert den skarpe uttalelsen fra Haugan og Aktør som Bygger AS. Selv om han ikke kjenner detaljene i anbudsprosessen, tar han kritikken fra entreprenørbedriften på det største alvor.

ALVOR Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune kjenner ikke detaljene i anbudssaken, men tar kritikken fra Espen Haugan på alvor.

– Dette må vi selvsagt ta med oss, og det skal jo ikke være sånn at man driver og lyser ut anbudskonkurranser og så trekker dem. At man kan være uenig som aktør og mener at man burde hatt jobben, det er på en måte en annen sak, men hvis Lenvik kommune gjør feil på feil og med det må trekke konkurranser for så å lyse dem ut igjen, så er det uheldig, sier Sivertsen.

Han påpeker at en slik praksis innebærer sløsing av kommunens ressurser, samt ressursene som entreprenørene legger ned på å regne på jobber som blir avlyst.

– Avlysing skjer av og til ute i det offentlige anbudsmarkedet, og nå synes som det skjer her. Det har dessverre skjedd et par andre ganger også i Lenvik, og det synes jeg egentlig ikke noe om. Det må vi lære av for å unngå sånne feil, sier Sivertsen.